Ti, Caroline Kepnes

Ti, Caroline Kepnes

Prošlo je 16 minuta, 4 sata i 6 dana otkada sam završila čitanje ove lude, opsesivne i manipulativne “romantične” priče iz perspektive jednog neobičnog šarmantnog psihopata, nešto s čime se još nisam susrela, no što me je prilično oduševilo!

Joe Goldberg glavni je protagonist ove knjige i najzanimljiviji psihopat kojeg sam ikada upoznala. Voditelj je knjižare u New Yorku, obožava knjige, šarmantan je i karizmatičan, duhovit i na prvi pogled savršen je u svakom pogledu. Ali samo na prvi pogled, jer Joe vrlo uspješno sakriva činjenicu da je proračunat, opsesivan i egoističan. Oh, i zaboravih- uz sve to i – ubojica.

( Oh, da… he’s sweet but a psycho.)

Kada je u pitanju zaljubljenost, Joe vrlo jasno postavlja tu riječ na novi razinu. Pogotovo kada se u njegovoj knjižari pojavi lijepa crvenokosa Guinevere Beck. Beck je za Joea bila ljubav na prvi pogled i trenutna opsesija koju vrlo brzo progoogla na svim mogućim društvenim mrežama, zahvaljujući čemu joj nije nimalo teško ući u trag pa i saznati gdje se i s kim nalazi.

Joev um nema granica, a kada mu njegov mozak kaže da je zaljubljen, Joe će učiniti sve da predmet njegove zaljubljenosti pomisli da je on, savršen muškarac upravo za nju. Beck je odabranica njegova srca pa se Joe ne ustručava iskoristiti svaku Beckinu objavu da je namami i privuče k sebi, pa čak se ne boji riješiti se svake prijetnje koja stoji ispred njegove sreće.

Joe zapravo u svom bolesnom psihopatskom umu smatra da Beck treba spasiti, pa čak i usmjeriti na pravi put a to će učiniti tako što će iskoristiti njezine objave i utjecati na događaje koje će je odvesti ravno u njegove ruke.

Ti, Caroline Kepnes

Zapravo, apsurd cijele te priče je taj, da unatoč ubijanju, opsesiji i uhođenju i kada napokon uspije osvojiti Beck te kada bude sto posto uvjeren da ga više ništa ne može odvojiti od nje, njemu sve krene nizbrdo.

No dok Joe misli da drži sve karte – Beck počinje pokazivati svoje pravo lice … Lovac postane lovina, a taj “zatelebani” predator shvaća da nešto ipak smrdi u državi Danskoj.

I tada počinje zanimljiva igra …

U naglom preokretu, jednostavno vam ga bude žao iako znate da je taj osjećaj toliko pogrešan. Ali ne možete se otresti tog osjećaja. Jer, unatoč stvarima koje radi, Joe je jedna vrsta psihopata kojeg  jednostavno ne možete mrziti.

Cijeli roman ispričan je Goldbergovim riječima, a dok on priča svoju priču, uvjeren je da su on i Beck stvarno suđeni jedno za drugo. Biti unutar Joeove glave otrovno je, ali doduše fascinantno mjesto. On je tako nepouzdan pripovjedač, ali svojim šarmom i duhovitošću privlači čitatelja. Poput Humberta iz Lolite, Joeova inteligencija, duhovitost i iskrenost olakšavaju suosjećanje s njim, iako smo svjesni koliko je uistinu bolestan i iskrivljen.

Ti također nudi zanimljiv pogled na uhođenje u digitalnom dobu. Joe je u mogućnosti počiniti svoje zločine korištenjem e-pošte, Facebooka i Twittera; pronalaženjem ogromnih količina informacija o Beck bez napuštanja sigurnosti vlastite kuće, da se nitko ne može ne zapitati koliko smo zapravo izloženi objavljivanjem na društvenim mrežama?

Koliko smo sigurni u svoju privatnost kada objavljujemo apsolutno sve na njima? Zar nismo niti jedanput razmislili i rekli da vlastitim ogoljivanjem hranimo nečiju znatiželju, nečiji bolestan um? Naravno da se onda morate i zapitati  tko je kriv a tko nevin u cijeloj ovoj priči?

Ti, Caroline Kepnes

Caroline Kepnes napisala je roman koji uvrnut, uzbudljiv, zabavan i pomalo jezovit. Pogotovo jer nam pokazuje što se sve može dogoditi ako ne razmišljamo što objavljujemo na društvenim mrežama. Joe, iako govori Beck o takvim opasnostima, zapravo govori nama, upozoravajući nas kako nam je stvarni život određen virtualnim i koliko je vezan uz mobilnu tehnologiju.

Roman Ti doživio je i svoju ekranizaciju na Netflixu a serija je dosegnula gledanost od 40 milijuna gledatelja. Zahvaljujući tome, već se radi na drugoj sezoni koja se temelji na njezinoj drugoj knjizi Hidden Bodies a autorica je nedavno objavila i da je potpisala ugovor za treću i četvrtu knjigu o neobičnom psihopatu.

Nadam se da će Stilus objaviti sve knjige, čisto da saznam da li je napokon “krenulo” ovom “neobičnom” psihopatu.


Nakladnik: Stilus knjiga (119,00 kn)

Prevoditelj: Jelena Pataki

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.