vrati me, b.a.paris, mozaik knjiga, bibliomanija

Vrati me, B. A. Paris

Nikada neću moći vratiti prošlost, nikada neću moći izaći iz tmine nazad na svjetlo. Zauvijek ću morati živjeti pod krinkom, skrivajući svoje pravo ja pred cijelim svijetom.

Možete li vjerovati da ja, obožavateljica psiholoških trilera do sada nisam pročitala niti jednu knjige od B.A.Paris? Vrati me je moje prvo upoznavanje s ovom autoricom, no definitivno neće biti zadnje!

vrati me, b.a.paris, mozaik knjiga, bibliomanijaFinn i Layla su mladi, zaljubljeni par koji uživa u zadnjem danu odmora u Francuskoj. Dan koji su proveli bio je savršen- ručali su u restoranu tik uz katedralu Notre-Dame i uživali u trenucima koje provode zajedno šetajući se uz Seinu. Mogli su prenoćiti u Parizu, no oboje je izrazilo želju vratiti se u njihov mali dom, njihovo utočište u koje su nedavno uselili.

Vozili su se oko sat i pol vremena kada je sva voda, koju su popili putem, natjerala Finna da se zaustavi na malom odmaralištu i potraži zahod. Layla, zbog straha od mraka, nije htjela izaći, pa joj je Finn savjetovao da zaključa vrata čim on izađe iz automobila. Nikome nije bilo palo na pamet da auto pomaknu samo nekoliko metara dalje, odmah pred ulaz u zahod, kako bi joj bio bliži. Oboje su bili uvjereni da će biti sigurna iza zaključanih vrata automobila. No, kada se Finn vratio, Layla je nestala i od tada joj se gubi svaki trag.

To je barem ono što je Finn ispričao policiji.

I bila je to istina. Samo ne potpuna.

Dvanaest godina kasnije, Finn je napokon spreman nastaviti sa svojim životom. Čak je i ponovno pronašao ljubav s Laylinom sestrom Ellen s kojom se zaručio i planira vjenčanje. Glasine o toj neobičnoj ljubavi, kruže njihovim gradom, no oni se ne obaziru na to. Sretni su zajedno i suptilno prešućuju jedno drugome činjenicu da je Laylin nestanak zaslužan za to što su zajedno.

Romantična idila koju su stvorili urušava se onog dana kada Finn zaprimi poziv od policajca koji je radio na slučaju Laylinog nestanka. Layla je navodno viđena blizu kućice koje su obožavali, a kao šećer na kraju dana, Ellen pronalazi  babušku i to najmanju u setu ruskih lutkica koje je kao mala Ellen izgubila i koja ima veliko značenje za nju i Laylu.

A za to značenje znaju samo tri osobe: Ellen, Finn i Layla.

Finna proganja mogućnost da je Layla živa. Ne može spavati, sve se više povlači u sebe a njegova stara opsesija prema Layli svakodnevno raste.  U sve većoj strepnji i strahu Finn počinje dobivati tajanstvene mailove koje, čini se šalje Layla. No što ona želi nakon toliko godina? I zašto se sada pojavila?

vrati me, b.a.paris, mozaik knjiga, bibliomanijaSa romanima B. A. Paris mnogi su već upoznati. Riječ je o autorici čije trilere Iza zaključanih vrata i Slom mnogi hvale a Vrati me je njezin zadnji roman preveden kod nas. Kako sam već napisala Vrati me je moj prvi dodir s ovom autoricom, no svi koji su čitali njezine prethodne knjige, spomenuli su mi kako njene knjige nisu onakve kakve se čine na prvi pogled. Iskreno, nisam znala što očekivati ali ono što sam dobila, držalo me do zadnje stranice.

B.A.Paris kroz kratka poglavlja donosi priču s likovima koji svoju perspektivu događaja isprepleću kroz prošlost i sadašnjost, priču koju na očigled pričaju vrlo nepouzdani pripovjedači- Layla i Finn.

Finn je na neki način svoj najgori neprijatelj. On je tako strastvena osoba, baš poput Layle. To je ono što ih je i prvobitno zbližilo i zbog čega su se zaljubili. Iako se trudi prigrliti situaciju i mogućnost da je Layla živa, kroz svako poglavlje možemo osjetiti njegovu neuspješnu borbu da istinski zaboravi prošlost i bude sretan s osobom s kojom je sada. Finn vodi borbu sam sa sobom i već na početku romana rekao nam je da je lagao policiji, no da li je lagao i nama?

Layla se ponovno pojavila, uz nepoznanicu gdje je bila svih ovih godina, a kako poglavlja odmiču, umjesto da dobijemo odgovor na to pitanje, shvaćamo da i ona ima tajne koju sakriva. Dok Finn ima tajne koje su nam odmah jasne, Layline tek trebamo otkriti.

vrati me, b.a.paris, mozaik knjiga, bibliomanijaTajne i laži od samog početka a ipak, upravo su me one potpuno zaokupile i zainteresirale.

Likovi B.A.Paris nisu ni duboki niti najslađi, niti netko kome bi ste se priklonili ali njihova paranoja, laganje, tajne i nedostatak skrupula ono su što nas privlači. Njihovo nepovjerenje, strah i sumnje iskaču iz svake stranice. Iako je priča po mom ukusu pomalo spora, to nije umanjilo moju  želju da saznam što se zapravo dogodilo.

Sve u svemu, Vrati me je solidan psihološki triler, nešto što će vam zaokupiti vrijeme dok smišljate završetak, koji će vas definitivno iznenaditi.


Nakladnik: Mozaik knjiga (99,00 kn)

Prevoditelj: Maja Opačić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.