Izgubljeni čovjek, Jane Harper

Izgubljeni čovjek, Jane Harper

Ako ovo nije bila ( barem meni!) najočekivanija knjiga godine! Jane Harper me oduševila sa Sušom koja mi je bila u Top 5 najboljih knjiga 2017. godine, nešto manje sa Silom prirode, no s Izgubljenim čovjekom ponovno se dokazala kao odlična spisateljica koja je fantastična u stvaranju snažnog osjećaja mjesta i atmosfere.

Postavke njezinih romana uvijek je područje nemilosrdne Australije. Dok nas je u Sili prirode vodila u prašumu tog dalekog kontinenta, u Suši nas je upoznala s devastirajućom klimom australske pustinje. U Izgubljenom čovjeku, Harper nas ponovno vodi u zabačeni dio Australije, gdje susjede dijeli nekoliko sati vožnje po nemilosrdnoj pustinji a atmosfera ponovno postaje vruća, sušna i opaka.

Njezini romani uvijek započinju sa savršenim prologom koji vas automatski uvlači u radnju. Tako odmah saznajemo za smrt Camerona Brighta, obiteljskog čovjeka i lokalnog dobrice čije je dehidrirano tijelo pronađeno devet kilometara dalje od svoga parkiranog automobila. Ni Nathan ni Bub Bright, braća poginulog nesretnika ne znaju zašto je Cameron prekršio pravilo koje zna svaki Australac: nigdje bez zaliha vode ili hrane, niti zašto je Cameron napustio automobil i zaputio se sam u nemilosrdnu pustinju.

Izgubljeni čovjek, Jane HarperPolicija sumnja na to da bi njegova smrt mogla biti jedna od onih bizarnih samoubojstava koje se znaju ponekad dešavati u njihovim krajevima jer ljudi su pod tim nemilosrdnim suncem i ranije činili čudne stvari.

Ali njegov stariji brat Nathan ne vjeruje u tu priču. Dok razgovara s bližnjima, mnoge stvari o Cameronovoj smrti se ne poklapaju i ostaju nerazjašnjene i Nathan shvaća da će se morati vratiti sjećanjima na nemirno djetinjstvo i odrastanje uz nemilosrdnog oca kako bi stvarno otkrio što se dogodilo s Cameronom.

Ali prisjećanje prošlosti ima loše strane za Nathana. Deset godina pokušavao je popuniti prostor između sebe i obitelji, ali težina grozne pogreške koju je napravio desetljećima prije, još uvijek se vuče za njim poput jarma.

Pogreška koja ga je koštala skrbništva nad njegovim sinom i ostavila ga napuštenog ne samo od strane zajednice, već i od samog sebe, čineći  još jedan sloj tragedije u priči koja je već vidjela više nego nam isprva pokazuje.

Moram priznati da je Jane Harper ponovno uspjela! Nakon Suše, ponovno mi je zaposlila moždane vijuge, zapetljavajući priču tako da je moje predviđanje tko je ubio Camerona Brighta i zašto se našao sam u bespućima pustinje jednostavno palo u vodu. Sve sam očekivala, samo ne takav kraj!

Jer ako ste očekivali da je ovo samo nekakav triler i otkrivanje tko je zapravo ubio Camerona Brighta, varate se! Izgubljeni čovjek je istodobno i roman o obitelji, opraštanju i obiteljskim odnosima. Smrt je samo pozadina, a obitelj koja je mnogo pretrpjela a još uvijek ostaje zajedno, njihovi odnosi, njihova djela i ona prošla ali i buduća u centru su ove priče.

Izgubljeni čovjek, Jane HarperAutorica se uspješno uspjela prikazati kako snaga njezinih romana leži u tome kako vješto razvija lokaciju, lik i rekvizite u savršenoj proporciji. Ona nas polagano vodi iz jednog događaja u drugi, dajući nam polagani uvid u prošlost i mrvice koje nas privlače sve više i više. Iako usporena, ona nije nezanimljiva, štoviše, Jane Harper majstorski balansira pričom dok nam daje uvid u priču svakog lika, otkrivajući sa svakom stranicom nešto novo i uznemirujuće, nešto što definitivno nismo očekivali.

Njezin spori tempo radnje, koji mi nikada nije zasmetao, njezin prikaz svakog lika čije su pozadinske priče uvijek nekako povezane sa slučajem, pa čak i sama atmosfera okoline savršeni su sloj koji bez pogreške zaokružuju jednu cjelinu, dok za sam kraj ostavlja iza sebe šok i nevjericu otkrivajući tko je zapravo taj Izgubljeni čovjek.

Upravo je to savršenstvo koje čini Jane Harper, autorica koja me je kupila s prvom rečenicom još u Suši i kojoj ću se,  iznova vraćati. Oni koji slučajno nisu pročitali njezina prva dva romana, budite bez brige. Iako su Suša i Sila prirode vezane zbog glavnog protagonista Aarona Falka, knjige imaju odvojene radnje, a Izgubljeni čovjek je priča za sebe, tako da bez problema možete navaliti na bilo koji roman koji vam padne pod ruke.

Pročitajte ih- obavezno! To je naređenje jednog obožavatelja samo zbog jedne stvari- znam da će se i vama svidjeti!


Nakladnik: Profil knjiga (119,00 kn)

Prevoditelj: Dražen Ćulić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.