Bibliomanija, Dogodine u Havani, Chanel Cleeton

Dogodine u Havani, Chanel Cleeton

Koliko sam se ja načekala ove knjige! Znate li onaj osjećaj kada ugledate neku knjigu i unatoč tome što o njoj znate samo ono što ste pročitali iz sinopsisa jednostavno znate, osjećate duboko u kostima da će ovo biti jedna od onih knjiga koja će vas totalno zaokupiti? Dogodine u Havani zapela mi je za oko ne samo naslovnicom i pričom, nego i vrlo dobroj ocjeni na Goodreadsu. Ok, možda bi mnogi rekli da je ocjena od 3.97 neka prosječna ocjena, no ja sam iz nekog iskustva shvatila da knjige s takvom ocjenom puno, puno bolje prolaze kod mene nego one s većom.

Dogodine u Havani, Chanel CleetonMislim da sam bila tek na desetoj stranici knjige, kada sam shvatila koliko me osjećaj nije prevario. Dogodilo mi se to ove godine s još jednom knjigom- Sanjarom Strangeom, a ovog puta čitanje me nije odvelo u potragu za zaboravljenim gradom, nego u potragu za obiteljskom ostavštinom koja obuhvaća dvije generacije.

Povijest Kube, njezina revolucija i narod prepun je složenosti i ona sama često se svodi na slike Fidela Castra, majice s likom Che Guevare i općim pravilom da Kubu morate posjetiti prije nego što njen senzibilitet izgubi smisao. Prvenstveno se tu misli na sam izgled Kube koji je održavao ljepotu prije nego što ga je uhvatila čvrsta ruka Fidela Castra. No, nitko ne govori o samom narodu te države.  O ljudima koji su ostali i o onima koji su otišli. O domoljublju i pružanju otpora na mnogim frontama diljem prekrasne Kube.

Zato ću vam priznati ovo: ne dopustite da vas, baš poput mene, ovaj mekani, simpatični omot i sinopsis zavaraju; iako su kroz nju protkane dvije prekrasne ljubavne priče, više nego išta, ova je priča neobična ljubavna pjesma o slobodi ali ponajviše o- nadi.

Dogodine u Havani priča je o dvije žene, o Elisi Perez, bogatoj nasljednici dinastije proizvođača šećera koja živi na pragu revolucije na Kubi. Biti nasljednica znači odrastati u svijetu luksuza, doslovno u zlatnom kavezu, zaštićena od građanskog nezadovoljstva koje kola žilama njezine zemlje. Sakrivena daleko iza zidina svoje kuće, njezini roditelji su joj usadili jedinu zadaću za koju je bila stvorena- naći si dobrog udvarača, udati se i imati djecu. I upravo tim redoslijedom.

No, kubanska pobuna protiv Batiste utjecala je čak i na njezin miran život u zlatnom kavezu – u obliku jednog revolucionara i ljubavi koja je od početka bila osuđena na propast.

Mnogo godina kasnije, na Floridi, mjestu gdje su se nastanili mnogi iseljenici iz Kube, Elisa ostavlja svojoj unuci Marisol svoju posljednju želju: da njezin pepeo prospe po zemlji u kojoj se rodila. Marisol je djetinjstvo provela s bakinim pričama o Kubi, njezinoj hrani i kulturi. Ali slušati o Kubi i posjetiti je dvije su vrlo različite stvari. Pogotovo jer se još uvijek, čak i nakon smrti Fidela Castra, politička klima u Kubi nije u potpunosti promijenila.

Živjeti u progonstvu znači biti lišen onoga što voliš najviše na svijetu – zraka koji udišeš i tla kojim koračaš. Oni se nalaze s druge strane zida – koji postoji, ali i ne postoji – nepromijenjeni usprkos vremenu i okolnostima, sačuvani u savršenoj uspomeni u zemlji snova.

Moje Kube više nema, Kubu koju sam ti godinama darovala pomeli su vjetrovi revolucije.

Unatoč svojoj brizi i zabrinutosti, Marisol se odluči posjetiti svijet koji je postojao samo u njezinoj mašti i baš poput svoje bake, pronalazi ljubav na neočekivanom i buntovnom mjestu kao i tajnu svoje obitelji o kojoj nije nitko znao. Uskoro Marisol shvaća da je sama postala povjesničar, čuvajući povijest svoje obitelji i osiguravajući da ona bude dio njene budućnosti.

View this post on Instagram

Prva knjiga nakladničke kuće Sonatina zapravo je i knjiga koju već duže vrijeme želim pročitati. Lani se ova knjiga našla među nominiranim naslovima u Goodreadsovom izboru za knjigu godine i to u kategoriji povijesnog romana, a kako ja nisam ljubitelj čitanja knjiga na stranom jeziku -ne sudite mi- mislim da mi na listi "want to read" stoji već dobrih godinu i pol dana čekajući da je netko napokon prevede i kod nas. I sada je napokon tu! Biti će ovo divno, toplo čitalačko ljeto! _______________________________________ Havana, 1958. Elisa Perez i njezine tri sestre kćeri su bogate dinastije proizvođača šećera. Dok Perezovi muškarci vladaju sudbinom zemlje, one odrastaju u svijetu luksuza i besposlice. Međutim, borbe već bjesne na istoku zemlje, a uskoro će u samom središtu Havane početi građanski rat. Kako jedan svijet odlazi, drugi se rađa. Ali Elisu će susret s Pablom, mladim revolucionarom, baciti u samo srce sukoba. Rastrgana između odanosti obitelji, strasti i ideologije, njezina će se sudbina preokretati kao list na vjetru, baš kao i sudbina cijelog naroda. Miami, 2017. Elizina unuka Marisol Ferrera, honorarna spisateljica, odrastala je slušajući romantične priče o Kubi, osobito o Havani, gradu koji je njezinoj baki pružio najveće radosti, ali i najveće životne drame. Elisa ostavlja Marisol i svoju posljednju želju – da njezin pepeo prospe u zemlji u kojoj se rodila. Šezdesetak godina nakon bakina bijega iz Havane, Marisol pristiže u taj bajkovit grad i susreće se s kontrastom kubanske bezvremenske ljepote i njezinom opasnom političkom klimom. Kada se razotkrije još jedan dio obiteljske povijesti, a Marisol osjeti privlačnost spram čovjeka koji je i sâm prepun tajni, bit će potrebne smjernice iz bakine prošlosti da joj pomognu shvatiti što uistinu znači biti hrabar. #sonatinanaklada #nexttoread #nextyearinhavana #croatianedition🇭🇷 #dogodineuhavani #nextbooktoread #bookreader #bookstafeatures #bookiread #igreads #igbooks #booksofig #bookflatlay

A post shared by Ana- Book Bloger (@bibliomanijablog) on

“Dogodine u Havani” realistična je priča o životu na Kubi i prije i poslije revolucije. Chanel Cleeton koristi dvije ljubavne priče o ženama koje se zaljubljuju u revolucionara, muškarcima koji opijaju svojom strašću i hrabrošću da se bore za bolju budućnost Kube, bez obzira da li im je oružje puška ili olovka.

Dogodine u Havani, Chanel CleetonI Marisol i Elisa uče vidjeti izvan vizije Kube koja postoji u njihovom povlaštenom svijetu; Elisa izvan granica svog zlatnog kaveza a Marisol iznad bakinih priča o Kubi koju je ostavila iza sebe. I obje vide pravu Kubu kroz oči revolucionara; borbu i živopisnu sliku o tome što znači biti građanin Kube koji se nosi sa složenom sadašnjošću, nadajući se boljoj budućnosti.

I divna je ovo knjiga, koja govori o hrabrosti i neizbježnom gubitku ljubavi – što znači voljeti čovjeka, obitelj i svoju zemlju usprkos svim njihovim nesavršenostima ili možda, upravo zbog njih.

Chanel Cleeton autorica je nekoliko knjiga, a najznačajniji uspjeh postigla je romanom Dogodine u Havani koji je Reese Witherspoon odabrala za svoj knjiški klub.

Odrastala je u Floridi slušajući priče o egzodusu svojih predaka tijekom Kubanske revolucije. Pričajući priču o kubanskoj revoluciji kroz generacije omogućilo joj je da pokaže da je za mnoge kubanska revolucija još uvijek u toku, a njihova  zdravica: „Dogodine u Havani“ značenje koje se prenosi generacijski, ispunjena nadom da će se ta zdravica jednom stvarno i ostvariti.


Nakladnik: Sonatina ( 119,00 kn)

Prijevod: Jelena Pataki

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.