I Sunce je zvijezda, Nicola Yoon,Bibliomanija

I Sunce je zvijezda, Nicola Yoon

Samo da bude jasno: ne vjerujem u sudbinu.

Hm, da…u stanju očaja, okrećemo se sudbini. No, da li smo se ikada zapitali koliko zapravo sudbina ima prste u našim životima? Ili ste jedan od onih pragmatičara koji ne vjeruju u sudbinu i koji sa sigurnošću mogu reći da je sve što nam se događa stvar izbora?

Natashin američki život, ali i život njezine obitelji u jednom djeliću minute došao je do kraja. Kao neregistrirane doseljenike noćas će ih deportirati nazad na Jamajku a njezini snovi, nadanja i želje pasti će u zaborav. Natasha je djevojka koja ne vjeruje u sudbinu i mrska joj je svaka pomisao da je sve što će ikad osjetiti i doživjeti određeno od gospođe Sudbine i zapisano negdje među zvijezdama.

I Sunce je zvijezda, Nicola Yoon,BibliomanijaZa sebe slobodno može reći da je pragmatična osoba, da sve gleda kroz prizmu posljedično- uzročnih trenutaka, pa čak i da svaka akcija ima svoju reakciju baš poput razloga zbog kojeg odlaze iz Amerike- oca su joj naime, zaustavili policajci dok je vozio auto u alkoholiziranom stanju te su tada i otkrili da je ilegalno u zemlji.

Nije ni čudo da je sada bijesna, ljuta i razočarana i nakon svega ovoga nikako joj ne treba susret s dečkom, koji je pri susretu s njom odmah pomislio kako im je sudbina namijenila nešto posebno.

Danijel je oduvijek bio dobar i poslušan sin. Uvijek sa bilježnicom u rukama u kojima zapisuje svoje ljubavne pjesme. Kao i Natashina obitelj i njegova je obitelj, obitelj doseljenika koji se svakodnevno muče da njemu i njegovom bratu omoguće dobar život u Americi.

Zato se od njega očekuje imati dobre ocjene, upisati se na prestižni fakultet, pronaći djevojku s kojom će zasnovati obitelj- obavezno Koreanku- i za nekoliko godina postati dobar i uspješan doktor. No to su želje njegovih roditelja a ne njegove, iako im se on slijepo pokorava. Sve do susreta s Natashom.

Shvatili ste, Natasha je neovisna, samouvjerena i potpuno praktična. Daniel je sladak, vrlo otvoren i totalni, totalni sanjar. Pa zašto je sudbina onda odlučila da spoji ove dvije naizgled nespojive osobe i pobrka im planove?

U toku jednog dana, koliko i traje ovaj roman, Danielu i Natashi će se putevi toliko puta spojiti da će Daniela natjerati na poseban izazov: pragmatičnu Natashu pokušat će uvjeriti da se zaljubi u njega dok će mu ova, na sve moguće načine pokazati koliko griješi.

I Sunce je zvijezda, Nicola Yoon,Bibliomanija

Ova super zabavna i simpatična priča nije samo ljubavna priča, iako će vas priča Daniela i Natashe natjerati da se prisjetite svojih tinejdžerskih ljubavi, ljubavnih trenutka i momenata u kojima ste mislili kako je sve moguće, samo jer ste zaljubljeni. I da, pa i oni najveći skeptici pomislit će da je moguće da vas netko koga jedva poznajete može tako potpuno i istinski razumjeti, vidjeti i čuti kao što se Daniel i Natasha razumiju?

Iako većim dijelom knjiga pripovijeda Natašinu i Danielovu priču, ona s vremena na vrijeme odstupa kako bi se ukratko usredotočila na druge likove, one koji se pojavljuju nakratko, ali čija pojava bitno obogaćuje ovu knjigu. Da li su ti susreti samo splet slučajnosti ili je sudbina uplela svoje prste, zapravo nije ni važno, važne su male odluke ili propusti koje mogu dovesti do monumentalne promjene. Jer, I Sunce je zvijezda postavlja i malo bitnija pitanja- o identitetu, domu i osjećaju pripadanja,  pa čak i o aktualnim problemima ilegalnih doseljenika i manjina u Americi.

I Sunce je zvijezda, Nicola Yoon,BibliomanijaBaš zbog toga, Nicola Yoon je pokazala da posjeduje talent za pisanje originalnih, modernih, svježih i važnih priča za tinejdžere, pogotovo o onima koji pripadaju manjinama a koji inače nisu zastupljeni kao glavni likovi u romanima za mlade.

Mladima su takve priče vjerojatno falile jer se Nicola upravo takvim pisanjem pokazala kao njima omiljena spisateljica. No, i stariji prednjače u čitanju njezinih romana.

Kako je sve završilo? Krajem kojim se nismo nadali ali i krajem kojeg definitivno nismo očekivali. Srcedrapajuće. S nadom da sudbina, ipak, može podijeliti dobre karte.


Nakladnik: Znanje (99,00 kn)

Prevoditelj: Zrinka Pavlić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.