a onda je nestala,Lisa Jewell, Mozaik knjiga, Bibliomanij

A onda je nestala, Lisa Jewell

Mnogi će se složiti sa mnom kada kažem da je nestanak djeteta toliko istražena tema kod mnogih pisaca, pa čak da je i da je napisana na mnoge, nama već predvidljive načine. Premisa je uvijek ista- dijete je oteto iz sigurnih roditeljskih ruku a kraj se uvijek završi sa sretnim ili tužnim završetkom. Nema sredine. No upravo je ta sredina romana, to ljepilo koje drži cijelu priču najvažnije za cijelu radnju.

Mnogi autori pogode, mnogi, kako bi rekli fulaju tu sredinu, no Lisa Jewell definitivno ne pripada u drugu skupinu pisaca. Ona točno zna kako neku, već mnogo puta viđenu priču, raščlaniti i napraviti nešto novo, šokantno i iznenađujuće.

a onda je nestala,Lisa Jewell, Mozaik knjiga, BibliomanijaA onda je nestala priča je, koja započinje poput mnogih drugih- Ellie, savjesnoj, omiljenoj i pametnoj tinejdžerici izgubio se svaki trag. S petnaest godina Ellie je bila u vezi s najljepšim dečkom u školi, imala je najbolje ocjene u svakom razredu i čekao ju je upad na najbolji fakultet. Smiješila joj se svijetla budućnost.

Godinama su tražili Ellie, no nikada se nije pojavio niti jedan trag koji bi mogao dovesti do nje. Policija je sumnjala na bijeg, no Ellieninoj majci Laurel je uvijek bilo sumnjivo zašto bi netko tko je imao sve, samo tako otišao i ostavio iza sebe. Deset godina nakon nestanka, Laurel još uvijek nije mogla razumjeti kako su njezina druga djeca i suprug mogli nastaviti dalje sa svojim životima, ne znajući što se dogodilo s Ellie.

Tih deset godina neznanja pružao joj je malu mrlju nade da će se Ellie nekako vratiti, iako je u svom srcu znala da joj je kći vjerojatno mrtva. Ta kombinacija očaja i iracionalne nade zamrznuo je njezin život u trenutku njezinog nestanka, rezultirajući raspadnutim brakom i klimavom vezom sa sada već odraslom djecom, s kojima rijetko razgovara a još se rjeđe viđa.

No, nakon što je godinama tek prolazila kroz život ili život prolazio pored nje, u njezinom životu nešto se pokrene. Policija otkriva Ellienine posmrtne ostatke a obitelj napokon dobiva nekakvu završnicu i mogućnost nastaviti dalje sa životom.

U međuvremenu Laurelenin siv i beznačajan život polako poprima nove boje kada upozna Floyda, šarmantnog  samohranog oca koji u njoj zapaljuje novu strast i životnu težnju. Njihova veza trenutna je i stabilna, no sve se mijenja kada Laurel upozna Floydovu kćerkicu Poppy, djevojčicu koja tajanstveno dijeli sličnost s njezinom nestalom Ellie.

View this post on Instagram

Kad su joj djeca još bila mala, znala su ponekad reći:" Što bi bilo da ja umrem?". Ona bi odgovarala: "Onda bih i ja umrla jer ne bih mogla živjeti bez tebe." A onda je njezino dijete doista umrlo i ona je otkrila, nekako, nevjerojatno, da ipak može dalje živjeti bez tog djeteta, da se budi svakog jutra i tako već stotinu dana, tisuću dana, tri tisuće dana i da, eto, ipak može živjeti bez tog svog djeteta. 👩‍👧‍👧 Laurel se osvrnu oko sebe. Toliko se dugo pričalo samo o njoj. Ona je bila žena čija je kći nestala, ta koja je održala press- konferenciju, ona iz novina, žena koja je morala pokopati tek dio ostataka svoje kćeri. No sada je ovdje, pored nje, bio čovjek s također strašnim iskustvom. Koliko još ima oko nje takvih strašnih priča, pitala se. I koliko je takvih sudbina bilo oko nje, a da ih nije primjećivala, onako obuzeta sama sobom? 👩‍👧‍👧 Kakve veze s time ima sreća? Vidi, mi smo se sada ovdje našli, a da tome nema apsolutno nikakva razloga. To ti je jasno, zar ne? Ljudi pokušavaju odgonetnuti neki viši smisao, neko tajno značenje onoga što se događa, kao da sve to nešto znači. A ne znači. Mi smo gomila čudaka. I to je to. Gomila glupih, nedosljednih čudaka. Ne moramo biti sretni. Ne moramo biti normalni. Ne moramo čak biti ni živi. Ne moramo, ako to ne želimo. Možemo raditi što hod nas je volja, sve dok ne činimo nešto loše nekomu drugomu. . . A onda je nestala, Lisa Jewell . . . #bookworld #bookhoarder #ilovereading #readingaddict #readerofig #bookrecommendations @lisajewelluk #thenshewasgone #aondajenestala #mozaikknjiga @mozaik_knjiga_mk #croatianedition🇭🇷 #bookblogger

A post shared by Ana- Book Bloger (@bibliomanijablog) on

A onda je nestala dobro je strukturiran roman. Priča počinje sporo, no mijenjajući naratore i dodajući njihovu stranu priče autorica uspješno mijenja i osjećaj napetosti pa tako i tempo radnje, ostavljajući čitatelju nova otkrića i interes da nastavi dalje.

U pravo vrijeme otkriva dovoljno priče da stvori napetost, a zatim nam daje uvid u njene likove, ne da stvori šokantne iskrivljene priče nego da razumijemo njihove postupke. Iako je na nekim dijelovima malo predvidljiva, zahvaljujući tom pogledu s “tada” na “sada”, Lisa Jewell dodaje sloj sumnje koji jednostavno tjera da saznamo što se stvarno dogodilo u obje vremenske crte.

Kraj me posebno zanimao, iako sam se iskreno, malo razočarala u njemu- to mi je bio jedini nedostatak romana. Ne u sam završetak kraja, koji je gorko-slatki završetak jedne tako tragične priče, nego raspetljavanje priče i postupaka jednog od likova koji mi nisu bili baš racionalizirani do kraja. Ipak, taj dio nije umanjio cjelokupni dojam romana koji sam dobila sa zadnjom pročitanom stranicom.

A onda je nestala pročitala sam brzo i osobno mi je baš dobro sjela kao nešto drugačije i osvježavajuće upravo zbog teme koja je rastegnuta i upotrebljavana na već mnoge načine.


Nakladnik: Mozaik knjiga (99,00 kn)

Prevoditelj: Saša Drach

3 komentara

  • Izbliza, Cara Hunter - Bibliomanija -Mozaik knjiga 24. ožujka 2020. at 16:00

    […] No, privukla me, moram priznati, jer sam upravo tako nešto pomislila i dok sam u ruke uzela roman Lise Jewell, A onda je nestala pa se ugodno iznenadila autoričinoj sposobnosti da tu neiscrpnu temu raščlani i od nje napravi […]

    Reply
  • Snezana 3. travnja 2020. at 12:01

    Počela čitati i ne znam kako ću ispustiti iz ruku. Očekujem puno napetosti…

    Reply

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.