Primirje, Mario Benedetti,Iris Illyrica,Bibliomanija

Primirje, Mario Benedetti

Očaravajući Benedetti!!

Postoje knjige koje čovjek smatra većima od svojih likova, proze, tehnike, kraja. Knjige koje nadilaze puku racionalnu „analizu“ ali koje nas istodobno duboko pogađaju, utječu na nas, povrjeđuju ili jednostavno, uz njih se osjećamo toliko goli, identificirani. Upravo takav osjećaj ostavljaju na mene Benedettijevi romani, baš poput Taloga kave, koji mi je vrlo draga osoba doslovno stavila u ruke i tiho rekla: “Oduševit ćeš se!”

Primirje, Mario Benedetti,Iris Illyrica,Bibliomanija Bibliomanija, Primirje govori o 49- godišnjem udovcu Martinu koji je pred mirovinom. Ima odraslu djecu koja imaju svoje živote i s kojima se dosta otuđio. Svako svoje slobodno vrijeme provodi razmišljajući o vremenu koje će provesti kao umirovljenik, užasavajući se činjenicom da će uskoro provoditi dane u dokolici i samoći.

No, Martin je pomirljiv čovjek kojeg ipak, ta dokolica ne pogađa toliko. U svojim trenucima samoće rado se prisjeća svojih dvadesetih, života s preminulom suprugom, djece kada su bila malena, svih onih rutinskih životnih događaja koje su njegovu životu davala nijansu i u kojima ste mogli osjetiti tugu, ljubav, sreću, frustraciju, ogorčenost i bol. Te stvari obilježile su njegov život, formirajući ga u čovjeka kojeg definira samo njegov posao i privremeni izleti u zagrljaj nepoznatih žena.

Između svakodnevnog i ležernog u Martinov jednostavni život dolazi iznenađenje u obliku mlade vježbenice Laure Avellanede, djevojke koja mu se isprva ne čini ništa posebno, no u koju se uskoro zaljubi. U početku, Martin je oprezan i sumnjičav prema toj ljubavi, ali ona kada odluči ostati, teško odlazi. Unatoč značajnoj razlici u godinama, oni polako ulaze u vezu, a Martinov život se transformira. Ta druga šansa za sreću u njegov život donosi boje, osjećaje za koje je mislio da su bile duboko zakopane u njemu i Martin tek tada shvaća što je istinska, duboka, senzualna ljubav koju nikada nije osjetio. Čak ni sa svojom pokojnom suprugom.

Primirje, Mario Benedetti,Iris Illyrica,Bibliomanija Bibliomanija, Primirje je jednostavna priča, jedna od onih koja ne zadaje mnogo udaraca ali koji se uspijevaju igrati s toplinom ljudskih odnosa kroz cijeli roman. Benedetti je pokazao dubok i snažan uvid u unutarnji svijet svojeg lika, pišući jednostavne rečenice, bez naglih odstupanja. Nema tu napetosti ili prevelikih zapleta. Autor predstavlja priču koja me je iznenadila zbog svoje prividne jednostavnosti, ali onda sam otkrila da to nije bilo tako jednostavno kao što se činilo.

Jer što je zapravo Primirje? Pauza, prekid dosade i rutine, sažaljenja i unutrašnje otkrivanja glavnog junaka. Prava spoznaja otkrića da je njegova duša još uvijek plodna, puna ljubavi i osjetljiva na svijet oko sebe. U svom buđenju iz snova i žaljenja, u svojoj obnovljenoj želji za životom, on susreće ženu koja predstavlja njegovu razumnu sreću, uklanjajući ga od umora žalosti, iz prikrivene monotonije, iz taktilnog sjećanja na strast koja je proživljena a sada začudo, ponovno pronađena i s otkrivenom sposobnošću ponovo se zaljubiti, voljeti opet. Primirje je njegovo međuvrijeme punoće nakon dvadeset godina praznine.

Benedetti nas vodi i uranja u pripovijedanje na način koji nije naracija, to je život. S druge strane, to je vrsta knjige koja nas tjera da pogledamo oko sebe. Jednom sam čula komentar “Lijepo je tužna.” i sada toliko shvaćam taj komentar. Primirje je prekrasno, duboko, predivno ali kvragu, udara tamo gdje najviše boli. S druge strane, to je vrsta knjige koja nas tjera da pogledamo oko sebe i uživamo u vremenu koje nam je dano. I volite, bezuvjetno volite!

I mogu slobodno reći da je ovdje riječ o onim knjigama koje vas ostavljaju da razmišljate o njoj neko vrijeme i kada dođete do zaključka, shvatite da nikada nije postojao prikladniji i značajniji kraj od onoga kojeg je napisao Benedetti.


Nakladnik: Iris Illyrica (129,00 kn)

Prevoditelj: Željka Lovrenčić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.