čuvaj se prošlosti, joy ellis

Čuvaj se prošlosti, Joy Ellis

Joy Ellis možda nije autorica koja je poznata na našem području, no sigurno je autorica koju ću s velikim interesom pratiti i dalje. Autorica je omiljena publici zbog svojih serijala o policijskim inspektorima a upravo ju je Sue Townsend – autorica koja je svoju slavu stekla objavljivanjem devet romana iz serijala o Adrianu Moleu – uputila da krene u ozbiljnije spisateljske vode.

Čuvaj se prošlosti prva je knjiga iz serijala koji prati detektiva Matta Ballarda, čovjeka koji zbog prirode svog posla voli znati da je ostavio čist račun i dugu ljubav. U njegovom policijskom poslu, slučajevi koje vodi, pogotovo oni koji ostavljaju gorak okus u ustima i koje nikad nisu istjerali do kraja i uhvatili ubojicu, često imaju slučaj da proganjaju svoje istražitelje. To se najviše odnosi na one policajce koji su pred mirovinom i koji razmišljaju koliko su toga napravili, zaključili i koliko im je ostalo zakopano u arhivi, pod nazivom neriješeno.

čuvaj se prošlosti,joy ellis, bibliomanija, sonatinaJedan takav neriješen slučaj danonoćno progoni Matta Ballarda. I sada, tik pred njegov odlazak, na vidjelo krenu izlaziti detalji slučaja na kojem je radio na samome početku karijere i kojem se planira posvetiti nakon umirovljenja. 25 godina nakon što je, kao mladi policajac započeo karijeru, na području Gibbet Fena, zabačenog i sumornog mjesta, na grozan način ubijena su tri jedanaestogodišnjaka.

Osoba osumnjičena za ta ubojstva, umrla je prije nego li su Matt i njegov partner uspjeli dokazati njegovu krivicu i uvijek je postojala sumnja oko toga je li sadistički ubojica mrtav ili još uvijek vani. No njegovom smrću, ubojstva su prestala, a sam slučaj je ostavio trag na Mattu više no ijedan drugi. Osim toga, Ballard je jedini aktivni detektiv koji je radio na tom slučaju, pa time još više osjeća pritisak da slučaj mora biti zaključen.

Sada, toliko godina kasnije, netko mu počine slati slike s tri mjesta zločina tih dječaka- samo, nisu to nove slike nego slike koje su slikane prije nego li je sam zločin i počinjen. Logično je da ih je mogao snimiti samo ubojica. I ne samo da mu je odlučio dati do znanja da je i dalje tu, već se okomio i na privatni život samoga detektiva, kojeg je Matt, sve dosad, vješto skrivao od ostatka svog tima.

A kada se pojavi novo tijelo jedanaestogodišnjaka Matt će shvatiti da je novo ubojstvo povezano s onima od prije 25. godina i da će morati izložiti cijeli svoj život samo da ulovi duha iz prošlosti koji se trudi svim silama uništiti njegov život i ugled. Matta sada muči pitanje: da li se pravi ubojica vratio ili je to netko tko kopira prijašnja ubojstva?

čuvaj se prošlosti,joy ellis, bibliomanija, sonatina

U moru trilera osobno mi nije lako pronaći neki koji će me oduševiti no Čuvaj se prošlosti jedan je od onih romana koje zapravo najviše volim čitati. Mračan je, s dozom jezivosti, napetosti i mojim konstantnim pitanjem što mi to promiče cijelo vrijeme. Uživala sam u priči koju je Joy Ellis stvorila, usredotočujući se na ples između ubojice i glavnog junaka, pomalo otkrivajući sve kockice koje su mi nedostajale da zaokružim priču.

Čak mi se svidjelo i kako je omogućila da svi sporedni likovi igraju značajnu ulogu u tome da knjiga bude dobro promišljena i sastavljena kao jezgrovita cjelina što nije poremetilo samu bit priče, nego joj je dalo dodatnu dubinu. Rijetki autori to uspiju napraviti, pa često umjesto da sporedne likove gledam kao produžetak gledam kao nekakvo smetalo, zabadalo ili jednostavno kao iritantan lik koji zapravo- smeta, što ovdje definitivno nije slučaj.

Matt mi se, kao centralni lik, izrazito svidio. Iako ga slučaj iz prošlosti još uvijek muči, njegovo nenadano pojavljivanje neugodno ga iznenadi i otvori neke stare rane i sjećanja, u koja će biti prisiljen iznova kopati ali i podijeliti. Cijeli taj stres negativno utječe na čovjeka, no on se s tim vrlo dobro nosi, čak bih mogla reći da mu pomaže da napokon izbaci iz sebe sve što ga je mučilo svih ovih godina. U maniri “prisilne terapije” Matt je odlučan napokon slučaj, misli i osjećaje istjerati do kraja – što god da se dogodi. Dinamika mnogih različitih odnosa, suočavanje s bolom, krivnjom, strahom sve je to Joy Ellis unijela u roman nimalo ne gubeći na stvaranju dobre, mračne napetosti priče.

Upravo ta napetost i neizvjesnost priče koja se pojavljuje od početka u Čuvaj se prošlosti privukla je moju pažnju da bi Ellis pred kraj knjige samu radnju zaokrenula, obrnula i dala mi obrat koji stvarno nisam predvidjela. Zapravo, Čuvaj se prošlosti dao mi je završetak koji i inače tražim prilikom čitanja trilera, a koji rijetko kada dobijem.

Sve u svemu, Čuvaj se prošlosti punokrvni je, pitak i zanimljiv britanski krimić, zato se doista nadam da ćemo uskoro dobiti i nove nastavke ovog serijala.


Nakladnik: Sonatina naklada (99,00 kn)

Preveo: Drago Štajduhar

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.