Laini Taylor, Muza košmara, Vorto Palabra

Muza košmara, Laini Taylor

Definitivno ćete se složiti sa mnom kada kažem koliko je teško očekivati nastavak omiljenog serijala, dok istodobno, pomiješano s tim nestrpljenjem, strepite kako će on završiti te hoće li biti dostojan završetak romana koji vam je bio i ostao podsjetnik zašto ste i zbog čega zavoljeli čitanje?

Ako bi me zamolili da vam opišem Sanjara Strangea, prvi dio ove zamamne duologije, rekla bih vam da je ono savršenstvo, opipljiva radost i miks svega onoga što tražite u jednoj od ovakvih romana: u njemu možete pronaći malo magije, nadnaravnih sposobnosti, tajni i neporecivog osjećaja avanture. Laini Taylor piše toliko poetično, dok su njeni romani predivno zamišljeni i napisani da će vas ponekad jednostavno ostaviti bez riječi.

Laini Taylor, muza košmara, bibliomanija, vorto palabraNo, može li jedna knjiga biti bolja od druge? Je li Muza košmara usporediva sa Sanjarom Strangeom? Hoće li zadovoljiti moja očekivanja? Već sam se mnogo puta susrela s pokušajima da nastavak bude bolji (ili isti) sa svojom prethodnicom i često sam se umjesto onog veselja što ponovno ulazim u tako drag i poznat svijet, susrela s bolnim osjećajem razočaranja dok sam gledala kako bolno autor pokušava reanimirati nešto što više nije ni do koljena prvoj knjizi.

Da, znate i sami da se neke nastavke nikada nije ni trebalo pisati i da je nekim knjigama bilo suđeno da podbace. I iskreno govoreći, ne bi ovo bila prvi serijal koji me svojim prvijencem oduševio dok bi mi drugi, treći ostavio samo slomljeno srce.

No, ovo je ipak Laini Taylor. Žena za koju sam već nekoliko puta rekla da je toliko talentirana da bi, čak i da napiše žvrljotinu na papiru i za to rekla da je dobro. To vam sigurno govori koliko povjerenja imam u tu ludu, nadarenu ženu bajkovitog pisanja čija mašta ne poznaje, niti priznaje granice.

Jer njezine priče su poput glazbe, pune sirovih emocija i to onih koji iz stranica dopiru ravno u vaše srce. Svaki mit kojeg stvori, svaki lik ispričat će nam posve čarobnu priču zbog kojeg ćete obožavati ne samo Sanjara Strangea i Muzu košmara nego i svaku njezinu novu knjigu. Jer kad ona piše, to nisu samo rečenice. To je zavođenje riječima kakvo još nikada niste doživjeli. A kad vas ona zavede svojim predivnim, poetičnim i bogato napisanim rečenicama njeni ste zauvijek.

Ako ste došli do ovdje, onda sigurno shvaćate da je Muza košmara jednako dobra kao i Sanjar. I doista, ova priča je još uvijek jednako prekrasna i niti u jednom trenutku ne preispituje odluke koje su donesene u Sanjaru Strangeu. Laini uvodi nove likove koji će biti novi pokretači radnje Muze košmara a više prostora daje i Minyei, manipulativnoj djevojčici koju smo upoznali u Sanjaru.

Laini Taylor, muza košmara, bibliomanija, vorto palabraSarai i Strange više nisu centralni likovi koliko su bili u Sanjaru što mi samo dokazuje koliko je Laini sigurna u svoje pisanje. Da, već sam ovdje rekla kolika je vješta manipulatorica kada, jednu radnju sigurno stavlja u drugi plan, donoseći prekretnicu koju nisam očekivala. Neobična ljubavna priča o Sarai i Strangeu dobiva nove proporcije, knjiga nove zaplete a čitatelj, još jedan dokaz koliki opsežan, dubok i nevjerojatan prostor za priču u svojoj glavi ima ova autorica.

Iz srca ću reći svima koji će prvi puta upoznati njezine knjige da vam jako zavidim. Nama, koji su već upoznati s njenim pisanjem i željno iščekujemo nove priče iz njenog opusa preostaje samo jedno – zavidno vas gledati kada shvatite koliko vas je duboko opčinila divna i nevjerojatna Laini.


Nakladnik: Vorto Palabra ( 139,00 kn)

Prevoditelj: Jelena Pataki

 

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.