Tražeći svjetlost, Brankica Stanić

Jednom davno sam izjavila koliko obožavam ovu ženu i njezino pisanje. Znam da time dolazim u oprečnost sama sebi kada govorim da ne čitam (koliko bih htjela) naše autore, no Brankica ima onaj štih koji me pogodi točno tamo gdje treba. Ako ste pratili ono što ponekad napišem, onda znate da često kažem kako me njezino pisanje obilježi i oduševi na način koji uopće nisam očekivala, pa me stoga često natjera da počnem ponovno čitati, ispitujući oboje, i sebe i knjigu da li je ta iznenadna privrženost kliknula samo na prvu ili onaj “aha” trenutak i dalje traje.

Tražeći svjetlost, Brankica Stanić, BibliomanijaDa, takvo mi se nešto rijetko dogodi, no s Brankicom je oduvijek tako. S Putevima svitanja bila sam oduševljena. Sve što je u njima bilo zapisano, često me navodilo da se zamislim nad pročitanim.

Onda bih joj se polako vratila, čitala opet i opet, razmišljajući o onome što bi ta rečenica probudila u meni.

Mislila sam da je Tina, još u Putevima svitanja doputovala do cilja o kojem je maštala. Imala sam dojam, maknuvši se iz nesređene sredine, da je napokon pronašla ono za čim cijeli život žudi – sebe.

Čak je i Brankica, u jednom trenutku vjerovala da je lik Tine rekao sve što je želio i dobio, sve što je tražio.

S vremenom, rodile su se nove ideje, a Brankičina i Tinina nova priča dobila je svoj oblik. Tina je sada odraslija i malo zrelija osoba no stara iskustva kojim je teško oduprijeti, oblikovala su je u savršen obrazac osobe, savršenog bjegunca.

Često i u životu tako činimo, baš kada pomislimo da se nešto promijenilo, stari obrazac ponašanja ponovno se pojavi na vratima. Čak nam i Tina odmah na početku romana priznaje tko je, no iskreno vjeruje da će s povratkom u rodni grad, napokon stati s beskrajnim lutanjima.

Ipak, dolaskom u staro okruženje njezina previranja ne prestaju. Suočena s novim problemima, dok joj stara kucaju na vrata, novim/starim prijateljstvima i bolnim susretima, pa čak i s iznenadnom smrću drage osobe, Tina osjeća zov stare prijateljice samoće i lutanja.

Sve što mijenjam, opipljive je naravi. Ono što zaista trebam promijeniti leži negdje duboko u meni, zacementirano ispod slojeva i slojeva straha.

Tražeći svjetlost, Brankica Stanić

Hoće li im se ponovno pridružiti ili će napokon početi birati svoje pobjede i poraze? Teško je oduprijeti se nečemu što je dio vas cijeli život iako znate da bijegom gubite životna iskustva koja su vam velikodušno stavljena na raspolaganje.

Tražeći svjetlost upravo je priča o odlukama. Onim koji nas izmjene, koja nas uče. Stav koji imamo prema sebi, u tim ključnim trenucima upravo je ono što nas stvara kao čovjeka. Upravo na takav način Brankica oblikuje svoju protagonisticu dok nas vodi kroz njene strahove, borbe i želje. Ona ima tendenciju unijeti se u lik, dopuštajući napisanim rečenicama da putuju, da pričaju vlastitu priču.

Bez namjere da nam se svide, one čine upravo to.

Tražeći svjetlost, Brankica Stanić, BibliomanijaČesto sam imala osjećaj da sam i ja sveprisutna u priči, nenametljivo mi dopuštajući da zajedno s glavnom protagonisticom hrabro kročim njezinim emocijama. A one nisu klišeizirane, svatko ih poznaje, svatko ih ima no često ih zadržavamo duboko u sebi.

Rijetko se susretnem s likom s kojim se mogu poistovjetiti. Svi smo mi prošli ili još uvijek prolazimo fazu upoznavanja i prihvaćanja samog sebe, posjedujemo strahove koji nas koče i teško nam se suočiti s prošlošću i krivim odlukama. I to su toliko bolne stvari koje nas ponekad prisile na bijeg. Ali to je proces života.

To su naše granice koje moramo razbiti. I samo mi sami možemo tome stati na kraj.

Tražeći svjetlost je divna knjiga. Mnogi će se u njoj pronaći, mnoge će ona potaknuti na razmišljanje. Jer, kao što uvijek i govorim, čemu knjiga ako te ničemu nije naučila? Ako te nije potaknula da barem malo promisliš tko si i što si u ovome svijetu? Od čega bježiš? I do kada to misliš činiti?


Izdavač: Brankica Stanić

Knjigu možete kupiti na Book Deposatoryju ili na preko autorice na stranici The Prose of Everyday Life

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.