Tragovi rata - Tinjajući rat #1, Gareth L. Powell

Tragovi rata – Tinjajući rat #1, Gareth L. Powell

Odlučila sam napraviti nešto netipično za mene. Zapravo, odlučila sam napraviti ono što inače ne radim, no nakon pročitane Dine, Franka Herberta poželjela sam još svemirskih pustolovina. SF ili znanstvena – fantastika žanr je, koji  toliko rijetko čitam pa kad naletim na nešto što mi dobro sjedne jednostavno se moram pitati zašto pobogu to ne radim češće?

Roman uzela sam iz čiste znatiželje, a već pri prvim stranicama shvatila sam kako me čeka nevjerojatna svemirska avantura. Gareth L. Powell priču započinje punom snagom i već pri prvom poglavlju daje nam potpuni prikaz cijelog romana koji je nabijen akcijom, jezgrovitošću i velikom paletom kompleksnih likova.

Tragovi rata započinju na kraju brutalnog rata koji završava potpunim uništenjem planeta pokrivenog svjesnom šumom i nastavlja nekoliko godina nakon toga. Rat je prekinut a mir je postignut. Ali kako sinopsis na naslovnici kaže, “Nakon rata počinje bitka za mir…” tako započinju Tragovi rata.

Tragovi rata - Tinjajući rat #1, Gareth L. PowellIspričana iz perspektiva nekoliko glavnih likova, roman se dosta fokusira na samoodržanje likova koji i dalje žive s posljedicama koje su utjecale na interplanetarni mir.

Mnogi od njih još uvijek se oporavljaju – ili bježe od ratnih ožiljaka. Mnoge od njih još uvijek progoni savjest baš poput Kuje Nevaljalke, nevjerojatnog, svjesnog ratno galaktičkog broda koji je za vrijeme rata imao samo jednu misiju – nasilje i bitku. Zgrožena svojom ulogom u završetku rata, donijela je odluku koja nije tipična za takve njezina soja.

Ona je bila brod koji nije trebao imati rafiniran smisao za ispravno i pogrešno. Njezina unutarnja borba, konflikt između onoga što je i onoga što bi htjela postati čini je jedinim borbenim brodom koji je svjesno odložio svoje oružje i u želji za iskupljenjem pridružio se Spasilačkoj kući, međuzvjezdanoj vrsti Crvenog križa koji je posvećen spašavanju brodova u nevolji.

Njezinu raznoliku posadu čini Sal Konstanz, vrlo spretna i snalažljiva kapetanica no žena s nekoliko veza izvan svog posla i malo društvenih veza unutar njega te Nod, hermafroditski vanzemaljac koji je divno mrzovoljan i srdačno odan u vrlo malo riječi.

Kada brod Geest van Amsterdam nestane u sustavu poznatim pod nazivom Galerija, Kuja Nevaljalka i Sal Konstanz dobiti će zadatak istražiti što se dogodilo i spasiti koga god mogu iz olupina broda. Njihovoj maloj posadi pridružuje se Ashton Childe obavještajni službenik na zaleđem planetu, gdje je njegov jedini (i sumnjiv prijatelj) obavještajni časnik iz stare suparničke sile.

Childe, ima drugačiji zadatak, pronaći ili otkriti što se dogodilo s Ona Sudak, tajanstvenom pjesnikinjom koja se nalazila na brodu a čije su pjesme o pretrpjelom ratu prepune krivnje proglašene glasom izgubljene generacije. I iako je to spasilačka operacija, uskoro će se Kuja Nevaljalka kao i njezina posada naći zapetljanima u nešto puno kompleksnije i opasnije…

Tragovi rata čistokrvna je svemirska opera koja, u svojoj punini najviše pridodaje pažnju svojim izgubljenim dušama. Svaki lik trpi vlastiti unutarnji sukob i krizu savjesti te je u prekretnici svog života, čineći svako poglavlje intenzivnim prizorom i razmišljanja i djelovanja. Sve su to oštećeni ljudi, kao što biste mogli očekivati ​​od onih koji izlaze iz galaktičkog rata nastanjenih jedino neoprostivim zvjerstvom. Oni nisu nužno oni ljudi o kojima želite da ovisi sudbina čovječanstva – oni nisu Zvjezdana flota ili Jediji ili Osvetnici – oni su savršeni u svojoj nesavršenosti, prepuni mana, gdje nitko ne sanja o savršenstvu, ali svi se nadaju da će biti bolji od onoga što jesu.

Mali minus ovog romana bio je jedino osjećaj da su svi oni (osim Kuje Nevaljalke) postavljeni pomalo nerazvijeno, nedorečeno. Poglavlja traju nekoliko stranica, što mi je narativ učinilo dosta užurbanim. Vjerojatno je tome kriva i velika paleta likova i osobnosti no nadam se da će Gareth L. Powell u sljedećim nastavcima malo dublje zaroniti u njihovu karakterizaciju. Ipak, svaki lik ima pozadinu do koje nam je stalo, a njihova priča ima očit i važan utjecaj na to tko su sada. Upravo te pozadine, bez obzira na mane, omogućuju oblikovanje trenutne priče na zanimljiv način.

Samo pisanje Gareth L. Powell evokativno je a roman sadrži lijep spoj tehnologije i humanosti, s elementima današnje i logično projicirane daleke budućnosti. Završnica ovog uzbudljivog romana pobudila su moja visoka očekivanja i iako se roman može čitati kao zasebna priča s nestrpljenjem očekujem nastavke ove svemirske opere: Fleet of Knives i Light of Impossible Stars.


Nakladnik: Hangar7  (129,00 kn)

Prevoditelj: Igor Rendić

1 Comment

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.