Pletenica, Laetitia Colombani, Znanje, Bibliomanija

Pletenica, Laetitia Colombani

Pletenica, imenica, ž.r., skup triju pramenova, triju isprepletenih niti

Zanimljivo je kako je svijet satkan i kako naše priče, naočigled nevažne drugima a važne samo nama, utječu dalje i dublje nego što mislimo. U ovom neočekivanom životnom triptihu, Laetitia Colombani, scenaristica i redateljica, pa čak i glumica, povezala je priče triju žena, svake na svom putu, u svojoj životnoj borbi, razdvojene društvenom klasom, radom, tradicijama, kulturom. Toliko razdvojene, no, nekako – povezane.

Smita je Dalitkinja, supruga i majka. Njezina je sudbina bila da se rodi među Nedodirljivima, onima izvan sustava, izvan svega prezrenog. Njezina kasta je najniža kasta u Indiji koja obavlja najodvratniji, najprljaviji posao, a njezina darma, zadatak, prljav je posao čišćenja ljudskog izmeta. Njezin suprug radi kao hvatač štakora, a njihov dnevni obrok ponekad sadrži upravo ono što on uhvati. Smita prihvaća svoju kaznu, živeći u krajnjem siromaštvu no ne prihvaća da njezina kći naslijedi njezin posao. Jedina joj je želja omogućiti joj dobar život, a to je moguće samo ako se dijete školuje, što je njihovoj kasti zabranjeno.

Pletenica, Laetitia Colombani, Znanje, BibliomanijaNa Siciliji, Giulia radi u radionici perika svog oca, koja se kao i sama vještina čuvaju i predaju s koljena na koljeno. Njihova radionica posljednja je radionica takve vrste u Palermu a ona je ta koja će ponosno nastaviti očevu tradiciju. No, kada otac doživi nesreću, Giulijin svijet ruši se iz temelja. Njezino obiteljsko naslijeđe na rubu je bankrota te se odgovornost za opstanak radionice ali i opstanak njene obitelji sruši na njena ramena.

Na drugom kraju svijeta, Sarah živi u Montrealu u Kanadi. Na pragu četrdesetih Sarah je postala jedna od onih žena koje vješto žongliraju između majčinstva i svoje profesije. Dva puta razvedena, s troje djece i muškom dadiljom, ona je jedna od najprestižnijih i najcjenjenijih odvjetnika svoje generacije.

Također je i jedina ženska partnerica u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki i svjesna toga da su mnogi muški kolege neprijateljski nastrojeni prema njoj. Sarah je vrlo dobro poznavala taj soj muškaraca koji su prezirali žene i osjećali se ugroženo pred njima, ali ona se nije obazirala na njih. Bila je itekako svjesna cijene svog uspjeha, onoga što dobiva s njime ali i onoga što gubi – trenutke s djecom, vrijeme za sebe. Jednu stvar koju nije planirala je rak koji uništava njezin svijet iz temelja.

Tri priče, tri žene, koje će unatoč preprekama, pronaći će utjehu u nečemu neočekivanom.

Postoji toliko lekcija koje se mogu uzeti od ove tri nevjerojatne žene! Dok se suočavaju s preprekama koje je društvo postavilo ispred njih, upravo zbog obitelji u kojoj su rođeni ili karijere koju moraju nastaviti, Smita, Giulia i Sarah pokazuju da uvijek postoji mogućnost da se učini nešto drugačije, da budu drugačije i ne ponavljaju ciklus koji se događa generacijama.

Pletenica, Laetitia Colombani, Znanje, BibliomanijaLaetitia Colombani je u romanu naznačila situacije koje nalikuju socijalnom statusu quo, koje sarkastično pokušavaju odvratiti žene od inherentnih ljudskih prava, a to su stigma, običaji, seksualna nejednakost. Ako se malo osvrnemo oko sebe, shvatit ćemo da su to teme, koje nama ženama, nisu nimalo strane.

Svijet je prepun žena koje takve stvari ne dozvoljavaju da “dišu” i koje svakodnevno gase stotine želja i snova. Mnogo puta život nam balansira između majčinstva i posla, između onoga “što će selo reći” i onoga što sami želimo.  Životom, nama ženama, ponekad upravlja nametnuti osjećaj odgovornosti, tradicije, običaja a često i krivnje što smo to što jesmo – žene.

Pletenica je roman o borbi. Mnogi će ga proglasiti nedorađenim, možda čak ubrzanim jer ne ulazi duboko u pojedinu priču. Laetitia precizno i kirurški izbacuje emocije i bez uljepšavanja daje puke činjenice s čime se svaka žena susreće pa time vjerojatno ostavlja dojam da plošno opisuje događaje. S druge strane, smatram da svaka junakinja sjaji kada joj Laetitia obrati pozornost, svaki se njihov trenutni položaj osjeća neodložnim i zanimljivim što Colombanijevo pisanje čini iskrenim i nenametljivim.

Pletenica je slavlje ženstvenosti, povezanosti i snage upornosti. Čvrste volje triju junakinja veže nevidljiva snaga i odlučnost da žive svoj život u ovom trenutku odbijajući pokleknuti pred sudbinom koja ih je snašla a njihove priče, njihove životne niti isprepleću se kao pletenica u neraskidivu simboliku koja povezuje roman.


Nakladnik: Znanje (99,00 kn)

Prevoditelj: Maja Ručević

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.