Mi protiv vas, Fredrik Backman

Ako još niste upoznati, veliki sam fan Backmana. Njegovo mi je pisanje istodobno dirljivo i emotivno, a njegove rečenice uvjerljive i pronicljive i tako savršeno bilježe što znači biti čovjek da me uvijek pogode u ovo moje malo čitateljsko srce.

Kao i u svakoj Backmanovoj knjizi, i u Mi protiv vas, srce i suština njegove priče su ljudi. Traumatični se događaj dogodio u Medvedgradu i zajednica se još uvijek bori s posljedicama koja su poljuljala taj uspavani, fanatični gradić, duboko podijelila mještane i promijenila lice te male zajednice. Posljedice za taj mali gradić su katastrofalne i svaki se stanovnik na svoj način suočava s popratnim pojavama te tragedije.

Mi protiv vasLikovi u ovom romanu su komplicirani, sirovi i ljudski i tako stvarni. Backman ima prave vještine prikazivanja ljudskih slabosti, izlaganja najosjetljivijih strahova i sukoba, kao i razumijevanja dinamike malih gradova.

Vidjet ćemo kako se ljudi suočavaju sa svojim najmračnijim demonima, poduzimaju hrabre korake u borbi protiv nekorektnosti, neupućenosti, pristranosti, destruktivnih stavova i ponašanja, što će pružiti alegorijsko objašnjenje naslova knjige.

Backmanovi likovi su pragmatični, povremeno cinični, često reflektirajući, ali ujedno i optimistični i žilavi i predivni.

Mi protiv vas zapanjujuća je knjiga o moći prijateljstva, zapanjujućoj moći oprosta i otkrivanju gorke strane ljudske prirode. Dotiče se toliko toga, od zlostavljanja žrtve do optužbi zbog seksualne orijentacije pa čak i nadmetanja malih gradova sve u ime dobivanja više moći. Mnoga vas pitanja muče dok čitate knjigu – ali NIKADA ta pitanja nisu izgovorena naglas. Sve je suptilno a opet sveprisutno.

U mnogim sam se situacijama pronašla, pogotovo kada se dotaknuo teme roditeljstva, da sam se puno puta zapitala što bih ja, kao roditelj učinila da moje dijete učini nešto grozno. Priličan je to teret za čitatelja, čitati nešto i pitati se da li bi učinila isto kao Beckmanovi likovi, da li bih mogla oprostiti, koliko bih se borila i što bih uopće mogla reći djetetu da se nađem na strani krivca ili žrtve. Mnoge situacije doslovno su me rasplakale, uznemirile ali su me i navele da preispitam svoje reakcije koje su me pratile za vrijeme čitanja.

Mi protiv vasTrenutno se ne mogu sjetiti drugog autora koji me može toliko puta – smijem li reći razočarati? – s postupcima svojih likova. No, opet milijun puta više osjetim život u njegovim riječima nego u drugim romanima. Želim toliko toga za svakog od njegovih likova.

Želim da Medvedgrad pobijedi. Želim da Maya bude u redu, a da se Benji, unatoč svojim manama nikada ne promijeni.  Želim da Peter vrati svoje dostojanstvo. Želim da novi trener dokaže da žene mogu biti bolje od muškaraca u određenim stvarima. Pa čak i u vođenju hokejaške momčadi.

Želim sve i Backman mi sve to isporučuje – samo nikad na način na koji očekujem. Možda se nećete slagati s linijom zapleta, ali on će vas dovesti do ispravnog završetka.

Na toliko mnogo načina, Mi protiv vas emocionalan je roman koji govori više nego što se na prvi pogled čini. Duboka je to priča o tome kako odanost, prijateljstvo i ljubav nose grad kroz njegove najmračnije dane ali ponajviše kako je čovjek kotačić najveće promjene.


Nakladnik: Fokus na hit (129,00 kn)

Prevoditelj: Antonija Magaš

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.