Polagani pogled nijemih stvari, Patrick Rothfuss

Polagani pogled nijemih stvari, Patrick Rothfuss

Nježna, polagana, uspavana, zaigrana. Mogu li drugačije opisati Polagani pogled nijemih stvari koja toliko odiše osobnošću svoje glavne protagonistice, najzagonetnijem liku Kronike Kraljosjeka – Auri? Ova mala priča kratki je, gorko-slatki uvid u djelić života slomljene djevojke koja pokušava preživjeti u slomljenom svijetu.

Bit ću odvažna i reći da smo svi mi pomalo slomljeni, zar ne?

Polagani pogled nijemih stvari, Vorto palabraMalo ljudi zna za mjesto duboko Ispod, mjesto slomljenih prolaza i napuštenih, prašnjavih soba. Vođena gotovo opsesivnom željom, Auri dane provodi u svakodnevnoj potrebi da sve nesretne, odbačene i slomljene predmete u podzemlju učini sretnim, postojanim i svrhovitim, međusobno ih podudarajući i usklađujući.

Auri ima sposobnost da u svakoj stvari vidi osobnost, predmet koji sebi dozvoljava osjećaje i različita raspoloženja pa time osjeća njihovu zbunjenost, ljutnju, samoću pa čak i bezuvjetnu ljubav.

Lijepo je biti jedinstven i nesavršen u svojoj želji za savršenstvom, čak iako je to zbog stvari kojima je jedini glas šutnja.

Ipak, bez obzira na to što predmete vidi s dozom ljudskih karakteristika, Auri je sama u svome svijetu. Brzo sam shvatila da ovdje ne smijem očekivati uobičajen protok priče na koji sam inače navikla. U njenoj priči, nema dijaloga ili akcijskih scena, a svaka stranica i poglavlje u potpunosti su definirane kroz njezine postupke koje su se odražavale na mene kao čitatelja.

Ono što romanu nedostaje u zapletu, to nadoknađuje u atmosferi gledanja ljepote svakodnevnih predmeta kroz Aurine oči. I budući da Rothfuss opisuje njezin svijet na tako divan način, omogućio mi je da ih osjetim, možda čak i više nego neke stvarne likove u nekim drugim romanima.

A Auri, ona je divna. Njezine karakterizacije u potpunosti su razrađene kroz njezino ponašanje, postupke i unutarnje misli. Polagani pogled nijemih stvari je definitivno drugačija knjiga ali istodobno je i prelijepa. I iskreno vjerujem da je autor odabrao ispravan narativni stil da nam pokaže Aurijin način razmišljanja, s ciljem da nam je još više približi.

Polagani pogled nijemih stvariRothfuss se opet pokazao kao virtuoz, pleteći magiju oko riječi, ističući ono što je sakriveno u njima. Proza mu je poetična, životopisna i zapanjujuće napisana; opipljiv je osjećaj pažnje kojom ih zasipa.

Prilazeći im bočno, iz neobičnih kutova i pod čudnim padovima svjetlosti Rothfuss pokazuje kako su njegove riječi kaleidoskopi, više nego uskovidni mikroskopi. I to je čarolija koju ova mala knjižica posjeduje.

Još jedna od čarolija Polaganog pogleda nijemih stvari definitivno je Rothfussov uvodni govor. Prije nego li knjigu uopće počnete čitati, odvojite minutu i pročitajte ga i u skladu s njime postavite svoja očekivanja.

Rothfuss u njemu objašnjava koliko je ova knjiga drugačija od Kronike Kraljosjeka i ako ste ih čitali, upozorava vas da ne očekujete priču o Kvotheu jer je nećete ni dobiti. I sam je priznao da je preuzeo mnoge rizike napisavši ovu knjigu znajući koliko očekujemo posljednji dio Kronika.

No, priča o Auri jednostavno je morala biti ispričana. 

A njegove empatije prema čitateljima, tako izražene u uvodnom govoru, značit će mnogima, kao što su i meni.

Ova priča je za malčice slomljene ljude na svijetu. Ja sam jedan od njih. Niste sami. I meni ste prelijepi.


Nakladnik: Vorto Palabra (99,00)

Prevoditelj: Petra Mrduljaš Doležal

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.