Lanac, Adrian McKinty

Lanac, Adrian McKinty

Primili ste poziv s nepoznatog broja. Pozivatelj vam govori da vam je dijete oteto te da uz otkupninu koju je nemoguće sakupiti, morate obaviti još nekoliko zadataka ukoliko želite vidjeti svoje dijete živo i zdravo. Biste li pristali na sve, ne znajući što se očekuje od vas? Za dobrobit vašeg djeteta, naravno da hoćete. Učinili bi ste sve što je u vašoj moći, pa vjerojatno i ono nezamislivo.

Nikad ne znate koliko ste jaki dok netko ne zaprijeti vašem djetetu, a Rachel će to shvatiti na svojoj koži. Upravo je dobila novi posao i nada se da će njezin život napraviti korak naprijed, pogotovo nakon groznog razvoda a najviše zbog toga što je njezina borba protiv raka dojke u remisiji već godinu dana. Život se napokon smiješi njoj i njezinoj kćerkici Kylie.

O, kako se samo prevarila!

Lanac, Adrian McKintyRachel je na putu k svojoj onkologinji i sve daje naslutiti da tamo ne dolazi po dobre vijesti. No, na putu, kada joj zazvoni mobitel a ona se javi, Rachel će shvatiti da će joj se život promijeniti iz temelja i to ne zbog moguće pojave raka, nego zbog mahnitih i zastrašujućih koraka s kojima će se uskoro morati suočiti.

Nepoznata žena na liniji obavještava je da je Kylie oteta, a da bi svoje dijete vratila prisiljena je pratiti precizan niz uputa koje određuje Lanac. Rachel je sada najnovija karika u Lancu, te je, zbog sigurnosti vlastitog djeteta, prisiljena oteti  tuđe, platiti otkupninu za svoje i uvjeriti roditelje djeteta kojeg je otela, da odaberu i otmu – sljedeće dijete! Kyle će biti slobodna tek kada roditelji djeteta kojeg je Rachel otela također učine sve što im Lanac odredi.

Što god uradili, Lanac se nikad ne prekida.

Izvršavajući svaki pojedini zadatak koji Lanac postavi pred nju, Rachel se za pomoć obrati svom šogoru, bivšem marincu koji je kao i ona, oštećen na nekoliko mjesta. No, Rachel zna da s njim ima šanse vratiti Kylie kući. Jer ona neće učiniti samo ono što Lanac traži od nje, nego će ga i uništiti jednom zauvijek…

Zanimljiva je činjenica da je autor ideju dobio zahvaljujući mnogobrojnim lančanim porukama, koje ste, sigurna sam, nekada i vi dobili. Sjećate li ih se? Napravite kopiju pisma, pošaljite ga prijateljima a ako to ne napravite, nešto će vam se loše dogoditi? Zvuči kao luda ideja, ali meni je bila jedna od onih “Hm, ‘ajde da vidimo što će se sljedeće dogoditi“.

Lanac, Adrian McKinty

Adrian McKinty je s Lancem izvukao priču o tome kako zapravo današnji svijet funkcionira. Ne mogu a da tu ne podvučem poveznicu s romanom 1984.-om, Georgea Orwella, romanom koji je postao simbol za državne pokušaje kontrole i uplitanje u privatni život građana. Činjenica stoji da ovakve stvari ne bi bile ni moguće da nismo toliko zaokupljeni objavljivanjem svega na internetu.

Sigurno imate barem jednog prijatelja koji svaki trenutak u životu objavi na Facebooku ili Instagramu. Znate ono… jede mi se, piški mi se, kaki mi se… Svima je sve dostupno i svi znaju sve. Danas su društveni mediji ti koji prikupljaju svaku gestu, kupnju, komentar koji napravimo na mreži i hrane sveznajuću prisutnost u našem životu koja može predvidjeti svaku našu sklonost. Sami sebi postali smo najveći neprijatelji, a ne vlada, kako je pretpostavio Orwell. A postoje ljudi koji to dobro iskorištavaju.

I naravno, tu se postavlja pitanje koje nam svima prođe kroz glavu prilikom čitanja: što bi mi učinili za vlastito dijete? Bismo li bili sposobni napraviti korak koji nas pretvara iz žrtve u kriminalca i da li bi bili spremni nanijeti istu vrstu straha i boli kroz koji prolazimo nekom drugom samo da spasimo vlastito dijete?

Mislim da bi se svi mogli suočiti s moralnim čudovištem koji čuči u nama i reći, da, što god da je potrebno.


Nakladnik: V.B.Z. (109,00 kn)

S engleskog prevela: Andrea Šimunić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.