carstvo oluja, sarah j. maas

Carstvo oluja, Sarah J. Maas

Kada je Sarah J. Maas u pitanju, uvijek imam osjećaj da ću jednostavno napisati manje nego što to ona zaslužuje. Znam da je oduvijek hvalim i znam da mi ponestaje riječi s kojima bih krenula kada je u pitanju njezin roman. Iskreno, pisanje osvrta o nastavcima omiljenog serijala ponekad je težak posao, pogotovo jer shvaćam da sam potrošila sve poznate mi i nepoznate epitete kojima bih mogla opisati njezino pisanje.

carstvo oluja, sarah j. maasU moru mnogobrojnih fantasy romana, u tom svijetu koji mnogobrojne privlači svojim životopisnim zemljama i neobičnim likovima (a i radnjom, naravno) nekako mi uvijek pri srcu i među top 5 budu njezini romani.

Imala sam neko svoje mišljenje, unutarnje razmišljanje kako sam serijal odrasla i kako je bilo vrijeme za neko ozbiljnije štivo, no kako su nastavci dolazili tako sam primijetila da s užitkom guštam u svakom nastavku i to u tolikoj mjeri da s nestrpljenjem očekujem svaku njezinu sljedeću knjigu.

Kako serijal i sama radnja napreduje, tako se vidi i napredak kojim je kročila od one šesnaestogodišnjakinje koja je s Prijestoljem od stakla stvorila priču i oblikovala jednu heroinu koja nije ni približno ista kao heroine na koje smo navikli.

Jer kako su se nizali nastavci, tako se i njezin stil pisanja razvijao i postao puno bolji. Poboljšan. Pisanju je podredila neku određenu jednostavnost kojima je osmislila riječi i radnju koje vas potpuno očara.

Sarah J. Maas postala je starija, iskusnija, a ja sam još uvijek pronalazila užitak pri čitanju.

Sa svakim nastavkom bila bih nestrpljiva da saznam u kojem pravcu serijal ide. Sarah je napravila tolike zaokrete i toliko različitih pravaca da još uvijek ne slutim kamo će nas završetak odvesti. Možda mi se to i najviše sviđa kod njenog pisanja – sa svakom knjigom me toliko drži na rubu da ne mogu dočekati sljedeći nastavak.

Ne bih previše ulazila u samu radnju Carstva oluje, pogotovo jer bih mogla odati nešto što ne bih trebala. Carstvo oluje je pravi naslov za ovaj nastavak. Od samog početka pa do samog kraja radnja je dinamična, napeta, nabijena akcijom i odvija se u tako brzom i atmosferičnom ritmu.

carstvo oluja, sarah j. maasOd Nasljednice vatre razvoj karaktera ovdje igra važnu ulogu. Svaka osobina Celaenae Sardothien veliča se i kombinira na tako majstorski način da se stvori jedinstveni lik. Ona je još uvijek arogantna, tvrdoglava, hrabra i smjela mlada žena, ali prolazi kroz spektakularni razvoj lika u lukavu, odlučnu i žestoku kraljicu koja je uvijek jedan korak ispred svojih neprijatelja. Pa čak i ispred čitatelja 🙂

Ni njezina družina nije oslobođena tog progresivnog razvoja karaktera. Svi će morati napraviti određenu žrtvu. I svi su povezani i ujedinjeni u jednom cilju (neki s više a neki s manje svjesnosti o tome) a to je djelovati za svačiju dobrobit. No, sve ima svoj smisao. Možda ga ponekad ne vidimo, ali sve će sjesti na svoje.

Mislim da ćemo u sljedećim nastavcima moći doživjeti još mnogo toga i da ćemo u potpunosti biti oduševljeni svijetom koji je Sarah J.Maas osmislila. Samo ga moramo dočekati. Ali to je ljepota knjiga, kada autor završi jednu knjigu i pruži završnicu koja će nas natjerati da tražimo JOŠ. Još nastavaka, molim!

Ja im se definitivno veselim, a vi?


Nakladnik: Fokus na hit (129,00 kn)

Prevoditelj: Ivan Jovanović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.