preživjeli,jane harper

Preživjeli, Jane Harper

Ako postoji neki autor kojem ću se uvijek i bezrezervno vraćati onda je to definitivno Jane Harper! Oduševila me je sa Sušom koja mi je bila u Top 5 najboljih knjiga 2017. godine, nešto manje sa Silom prirode, dok se s Izgubljenim čovjekom ponovno dokazala kvalitetu pisanja i opravdala status jedne od najboljih autorica krimića našeg doba.

jane harper, profilNjezini romani uvijek započinju sa savršenim prologom koji vas automatski uvlači u radnju. Harperica je fantastična u stvaranju snažnog osjećaja mjesta i atmosfere koja se proteže čitavim romanom.

U Suši, to je bila ljepljiva, gusta toplina suše u malom seoskom australskom gradu. U Sili prirode, to je vlaga i hladnoća šume daleko u gorju Giralang; u Izgubljenom čovjeku to je nemilosrdna vrućina australske pustinje.

Preživjeli nas vode u Evelyn Bay, mali obalni gradić ozloglašen po brodolomima i opasnim olujama, dok se osjećaj surovosti, kovitlanje valova i opasnost koja donosi snaga oceana osjećaju na svakoj stranici.

U taj gradić vraća se Kieran Elliot, koji godinama pokušava zaboraviti tragediju koja se dogodila prije dvanaest godina uvjeren kako nitko ne bi stradao da se on nije uvalio u nevolju iz koje ju je pokušao izbaviti brat i prijatelj. Uz sve to, tada je nestala i tinejdžerica čiji je ruksak nakon nekog vremena more izbacilo na obalu. Tijelo nažalost, nikada nije pronađeno.

Mogu slobodno reći da je posjet rodnom gradu Kieranu bilo svojevrsno mučenje, nošeno teretom nepodnošljive krivnje no, vratio se, iako nevoljko, s djevojkom Mijom i tromjesečnom kćerkicom Audrey kako bi pomogao majci da spakira stvari iz obiteljske kuće i da se što bezbolnije preseli u stan pored staračkog doma u kojeg će smjestiti Kieranovog oca koji pati od demencije.

Ubrzo nakon njegova povratka, gradić je potresla nova strašna vijest. Na obali je pronađeno tijelo mlade umjetnice koja je radila kao konobarica u lokalnom kafiću a nova tragedija oživila je uspomenu na stare. Mučna sjećanja, stare sumnje i teške optužbe ponovno će oživjeti unutarnje demone ove male zajednice.

preživjeli, jane harperPreživjeli možda neće svima “sjesti”. Ovo je atmosferska i teška priča dok je tempo dosta spor. U romanu je mnogo više zastupljeno proučavanje karaktera, priča samih likova i mogući razlozi zbog kojih bi mogli postati sumnjivci nego sama misterija.

No, ako ste ljubitelj Harperičinog pisanja znate kako snaga njezinih romana leži u tome kako polako ali vrlo vješto razvija lokaciju i likove u savršenoj proporciji.

Ona nas polagano vodi iz jednog događaja u drugi, dajući nam polagani uvid u prošlost i mrvice koje nas privlače sve više i više. Iako usporena, ona nije nezanimljiva, štoviše, Jane Harper majstorski balansira pričom dok nam daje uvid u priču svakog lika, otkrivajući sa svakom stranicom nešto novo i uznemirujuće, nešto što definitivno nismo očekivali gradeći radnju sloj po sloj i dovodeći nas do eksplozivnog i zadovoljavajućeg završetka.

Upravo je to savršenstvo koje čini Jane Harper, autorica koja me je kupila s prvom rečenicom u Suši i kojoj ću se,  iznova vraćati. Njeni romani možda neće uvijek biti za čistu peticu ali kada je ona u pitanju, uvijek ćete imati moje preporuke.


Nakladnik: Profil knjiga (129,00 kn)

S engleskog preveo Dražen Čulić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.