Mjera čovjeka, Marco Malvaldi

Mjera čovjeka, Marco Malvaldi

Ne sumnjam, dakle, da ova knjiga sadrži brojne pogreške, kako na povijesnoj, tako i na umjetničkoj razini, te da će one, prije ili kasnije, biti uočene. S druge strane, neki aspekti, koji bi se mogli pokazati čudnima ili nevjerojatnima, povijesno su provjereni.

Tako govori Marko Malvaldi o svom romanu Mjera čovjeka i liku koji ga krasi – Leonardu de Vinciju. Baš nedavno, obilježavala se godišnjica smrti jednog od najvećih genija čovječanstva kojem je Malvaldi uz mnoga umijeća dodao još jedno – ono detektivsko.

Mjera čovjeka, Marco MalvaldiGodina je 1493. i Ludovico Sforza, vojvoda od Barija svemogući je gospodar milanskog dvora. Pod njegovim pokroviteljstvom, nalazi se i Leonardo da Vinci, čovjek koji je uvijek zadubljen u svoje misli i genij koji svoju genijalnost skriva odjeven u duge ružičaste halje. Njegova je slava već bila više nego očita, iako živi s majkom i neobičnim naučnikom i muku muči s naplatom odrađenih poslova od onih koji su ih naručili.

Kada kralj Karlo VIII. pošalje dva veleposlanika u Milano, kako bi od Ludovica Sforze zatražili financijsku pomoć i podršku u ratu protiv Aragonaca, istodobno im povjerava i tajnu misiju – pod svaku cijenu nabaviti Leonardovu tajnu bilježnicu na koju zapisuje svoje najodvažnije projekte – možda čak i onu nepobjedivog napadačkog oružja koji bi mogao promijeniti tijek rata.

Između sudskih spletki, večera, zabava i izdaja, u zamku se otkrije beživotno tijelo bez vidljivog znaka koji bi mogao potvrditi uzrok smrti. Ali Leonardu je jedno jasno odmah: taj čovjek je ubijen. Misterija se još više produbljuje kada se u čovjekovom domu nađe stranica puna bilješki koje je nesumnjivo napisala Leonardova ruka – poznata, između ostalog, po svojoj bizarnoj navici pisanja zdesna nalijevo.

“Mjera čovjeka”, kako njezin autor precizira, roman je, a ne povijesna knjiga: mnoge ispričane činjenice doista su se dogodile i dobro su dokumentirane. Malvaldi je proveo istraživanje koje je gotovo zastrašujuće zbog sitnica detalja koje je umetnuo na svoje stranice. Cijela prva polovica knjige malo je i dragocjeno blago zasićeno povijesnim naznakama i zanimljivostima. No, ponovno oživljavanje povijesnih likova koji su stvarno postojali, kao da su “progutale” sam lik Leonarda de Vincija. Previše je tu likova, koje jednostavno nisu dozvolile karizmatičnom Leonardu da dođe do svog sjaja.

Mjera čovjeka, Marco MalvaldiMarco Malvaldi zna se istaknuti i to je temeljna karakteristika pisca. Svi “problemi” s romanom – ako ih želimo tako nazvati, problemima – s kojima sam se susrela ostaju ograničeni na moj osobni pogled na roman. Mjera čovjeka knjiga je koja me naučila više o povijesti Italije i njegovim stanovnicima no u meni je proizveden kontraefekt zbog kojeg sam konstantno imala osjećaj da čitam neku povijesnu knjigu nego sam roman.

To preobilje nabacanih elemenata, rezultiralo je čestim ostavljanjem knjige po strani, što je šteta jer Leonardo Da Vinci stvarno je bio čovjek ispred svog vremena, dok sam autor ostavlja dojam da je mnogo toga htio reći i da je u tome jednostavno – pretjerao. Boljke su to u kojima se mnogi autori jednostavno izgube.

Ipak, uzmite ovu moju kritiku s rezervom. Ponekad je nebitno što ja mislim o knjizi i kako sam je JA doživjela. Ipak, dalo bi se raspravljati o tome da li bi Mjera čovjeka u cjelini bila uvjerljivija da se Marco Malvaldi malo manje posvetio povijesti i činjenicama, a više fikciji i čovjeku koji je mogao biti mrvicu – zanimljiviji.


Nakladnik: Naklada Ceres (149,00 kn)

Prijevod: Nikica Rilović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.