Oslikani čovjek & Veličanstveni bazar i Brayanovo zlato, Peter V. Brett

Oslikani čovjek & Veličanstveni bazar i Brayanovo zlato, Peter V. Brett

Petak je navečer. Iako mi san polako dolazi na oči, ja pomišljam kako mi noć nikada nije izgledala opasnije. Knjigu sam pročitala prije nekih pola sata i ne mogu se oteti pomisli o čemu je pobogu razmišljao Peter V. Brett kada je napravio ovakav svijet u kojem je trenutak u kojem bi trebali reći dnevnim brigama laku noć i prepustiti se blaženom snu, zamijenio trenutkom straha prema onomu u što se svijet pretvara jednom kada se s njega povuku posljednje zrake sunca.

Zamislite da s dolaskom noći jedino što vas održava na životu bude tek nekoliko pomno naslikanih simbola čija zaštita može oslabjeti u bilo kojem trenu. A ono što vas želi ubiti? Zastrašujući su demoni Sržnici kojima je jedini cilj – uništiti čovječanstvo.

I tako ljudi preživljavaju. Drhteći iza simbola, uplašeni od onoga što ih očekuje vani, dopuštajući strahu da vlada njihovim životima i određuje njihove postupke. Izgubili su volju za borbom. Zamijenili slobodu za sigurnost.

Oslikani čovjek & Veličanstveni bazar i Brayanovo zlatoPeter V. Brett u taj zastrašujući svijet postavlja troje likova – Arlena, Leeshu i Rojera –  mahom djece, koji za drugi, drugačiji život nikada nisu znali. I koji se svakodnevno pitaju, može li život biti drugačiji od onoga što sad imaju? Može li život biti više od iščekivanja i straha od onoga što donosi noć?

Arlen odbija živjeti život u strahu i odriče se konvencionalne sreće zbog onoga što osjeća da je ispravno, Leesha je hrabra i odlučna mlada žena, vješta iscjeliteljica koja prkosi očekivanjima društva u kojem dominiraju muškarci, dok je Rojer, najmlađi među njima, vješt s violinom i u stanju očarati sržnike glazbom koju stvara.

Svi oni imaju svoje životne priče daleko jedni od drugoga. Peter V. Brett cijelu je polovicu knjige proveo  uspostavljajući njihov karakter i izgrađujući njihove priče strpljivo i ispočetka. Gledamo ih kako rastu i razvijaju se, prevladavaju iskušenja mladosti, otkrivaju svoje životne svrhe. U potpunosti doživljavamo njihove boli i emocionalne ožiljke. Vidimo što su postali i zašto su takvi postali. Vidimo uzrok i posljedicu. Vidimo njihovu zajedničku putanju – miješajući njihove sudbine u jednu, zajedničku, sudbinu koja je predviđena da vode druge.

Izgradnja svijeta je divna; Brett pruža dovoljno informacija o povijesti, magijskom sustavu, surovom svijetu i raznolikosti demona, a da pritom ne bude bez veze niti dosadno. Ujedno je ostavio i neke misterije za buduće nastavke. Uistinu tako treba predstaviti izgradnju svijeta prve knjige u nizu. Popraćen jednostavnom i zanimljivom prozom, čak i uz spori tempo, čitajući sam shvatila da uvijek postoji određen osjećaj napetosti. Postala sam ovisna o ovoj priči. Iskreno, još uvijek jesam.

Zato sam odmah pri završetku čitanja Oslikanog čovjeka, posegnula za Veličanstvenim bazarom i Brayanovim zlatom, malom knjižicom s dvije novele, par izbačenih scena, malim rječnikom krasijskog jezika i grimorijem simbola. Zapravo, ova mala knjižica radnjom je između prvog i drugog dijela, no savršen dodatak ljubiteljima ovog serijala.

Veličanstveni bazar i Brayanovo zlato

Oslikani čovjek & Veličanstveni bazar i Brayanovo zlatoVeličanstveni bazar je priča o Arlenu i trenutku kada je došao do tržnice Krasije i postao saveznik khaffita. Ovdje se prisjećamo njegove prošlosti kada je krenuo u potragu za blagom i razumijemo nešto više o tome kako je došao do tog konačnog otkrića koje će promijeniti njegov svijet.

Brayanovo zlato zabavna je priča, jer podsjeća na ranije, nevinije vrijeme kada je Arlen još bio glasnik. Istražuje malo više svijeta, razotkriva iznenađujuću korupciju u redovima glasnika i dodaje snježne demone strašnom repertoaru čudovišta. Osvježavajuće je ponovno vidjeti Arlena kao mladića, hrabrog i samouvjerenog i neopterećenog teretom vlastite sudbine.

I šećer na kraju – izbačene scene. Jedna, koju je izbacila sama urednica, smatrajući da se ne uklapa u knjigu i jedna, meni posebna, ona o Leeshi. Scena je izbačena da bi skratila broj stranica knjige, no zato je ovdje prekrasan dodatak, koji zaokružuje sve ono što je ona napokon postala.

Ciklus o demonima uvukao mi se pod kožu. Pisanje Peter V. Brett me oduševilo i nemojte se uplašiti kada vidite da njegovi romani imaju pozamašan broj stranica ( ovdje ne govorim o “knjigama između knjiga” poput Veličanstvenog bazara i Brayanovog zlata), sve se to zaboravi kada vas uvuče u svoj svijet.

Ako sam vas imalo nagovorila da probate pročitati Ciklus o demonima – slobodno navalite. Hangar7 objavio je i drugi dio serijala – Pustinjsko koplje – a poznavajući njih, nimalo ne sumnjam da će se uskoro pojaviti i ostali nastavci, kojih ima ukupno 5!


Nakladnik: Hangar7

Oslikani čovjek 139,00 kn

Veličanstveni bazar i Brayanovo zlato 89,00 kn

S engleskog preveo Igor Renić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.