Paul Mccartney

Hej, Super Djedice! – Paul McCartney

Vratih se u djetinjstvo i vrijeme kada sam čitala slikovnice! Dječaci su već veliki – iako ih ne bi smjela više zvati dječacima 🙂 – pa je davno prošlo vrijeme da im čitam priče, no imam jednu malenu četverogodišnjakinju koja je kod mojih vikendom, a pošto smo mi samo kat niže, često se dogodi da se njezin vikend kod bake i djede pretvori u vikend kod tete i tetka.

Te vikende iskorištavamo maksimalno. Pogotovo jer ona obožava da joj se čita a i u fazi je kada je zanimaju slova, pa se trudim da njezini posjeti budu ispunjeni i čitanjem. Nedavno je do mene, negdje u vrijeme Božića, stigla ova simpatična slikovnica iz Croatia Recordsa o neobičnom djedu i njegovim avanturama s voljenim unucima, pa smo vikend iskoristile upravo za čitanje nove slikovnice.

McCartney, djed čak osmero unučadi, napisao je slikovnicu o neobičnom djedici, izgledom pomalo nalik na ekscentričnog no simpatičnog Engleza, duže kose s prslukom i leptir mašnom, koji zabavlja svoje unuke sviranjem svoje gitare. No jedan posjet na turoban dan, pretvorit će njegove drage unuke u mrzovoljnu i bezvoljnu dječicu. I što će jedan djed tada učiniti? Pozvati svoje unučiće (Kulere kako ih od milja zove) na nezaboravnu avanturu do egzotičnog otočića, Divljeg zapada pa čak i do zvjezdanog putovanja iznad Alpa za koju mu treba samo poneka razglednica i jedan čaroban kompas.

hej super djedice, hej grandudeNiz dogodovština prati ih na svakom koraku dok Super Djedica pokazuje ovoj neustrašivoj gomili što se sve može dogoditi uz malo mašte.

Već na sam pogled slikovnice, vidimo da nas čekaju prekrasne, oku ugodne boje i ilustracije koje jednostavno zovu da ih se detaljnije pregleda. Nama su se najviše svidjele pustolovine na egzotičnom otoku, pogotovo jer je malena sada u fazi neprestanog gledanja U potrazi za Nemom, crtićem koji obiluje morskim stvorenjima.

Zanimljivo je s njom razgovarati o tome kada uspoređuje slike u slikovnici s crtićem pa se pokazujući prstićem sliku raka ili galeba nadoveže rečenicom iz crtića. A pošto je stariji crtić, vjerujte mi  na riječ kada vam kažem da i ja znam izgovoriti mnoge fraze koje su nas nasmijale.

Ono što volim kod Eme, je njezina mašta i njezina sposobnost ubacivanja priča u priču pa niti jedna nikada nije ispričana, niti završena na isti način od originala. Slikovnicu ću joj pročitati jednom, no kod drugog čitanja, priča će nas odvesti u potpuno drugom smjeru, jer će ona, upravo zbog raznih ilustracija, izmisliti još neku svoju priču. Tako smo, čitajući o dogodovštinama o zvjezdanom putovanju na švicarskim kravama otišli na čokoladu, jer su je krave asocirale na Milka čokoladu, put na Divlji zapad donio je i posjet Buzza Svjetlosnog iz Priče o igračkama ( jer što je kauboj bez Buzza 🙂 ) čak sam u nekom trenu očekivala i Elzu, no ona se nije nigdje pojavila, valjda je bila zaokupljena pravljenjem snijega na nekom drugom mjestu 🙂 .

Sve u svemu, uživale smo u pustolovinama, jedino što smo našeg djeda stavili u problem, jer pri pozivu na šetnju, morao je izmišljati raznorazne predjele i mjesta koja će tada posjetiti :).


Nakladnik: Croatia Records

Ilustracije: Kathryn Durst

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.