Kletva mračna i samotna, Brigid Kemmerer, Sonatina

Kletva mračna i samotna, Brigid Kemmerer

U bespućima fantasyja, među toliko mogućih zapleta, teško je pronaći neki roman, koji još nije obradio neku poznatu priču koja nam je toliko poznata. 99,9% sam sigurna da mnogi fantasyi romani upravo dolaze u velikom broju oblika i izvedenica nekih starih priča, starih koliko i vrijeme.

Ni Brigid Kemmerer i njezina Kletva mračna i samotna nije izuzetak, uzevši u obzir da je svoj roman temeljila na popularnoj bajci, no volim fantasyi i ne mogu pobjeći od toga, pa sam objeručke (i s dozom znatiželje) prihvatila njezinu interpretaciju Ljepotice i zvijeri.

Kletva mračna i samotna, Brigid Kemmerer, SonatinaJednom davno, u prekrasnom dvorcu živio je princ. Iako je imao sve što mu je srce poželjelo, princ je bio sebičan i arogantan. Nije nikada razmišljao o uzrocima i posljedicama svojih odluka pa je tako, bez imalo trunke savjesti, zaveo i iskoristio prvu služavku koja mu se pojavila u odajama. Ujutro, prezrena i odbačena, služavka je pokazala svoje pravo lice pretvorivši se u prelijepu čarobnicu i za kaznu proklela dvorac i sve koji su u njemu živjeli.

Princ bi se na početku svake jeseni pretvarao u groznu zvijer, a kletva bi bila slomljena samo ako bi mogao naći djevojku koja bi se mogla zaljubiti u njega. Nažalost za princa, ovo mu je posljednja jesen da to učini, inače bi ostao zvijer za sva vremena. Ispunjen očajem i bez nade, pitao se tko bi uopće mogao naučiti voljeti zvijer ?

Daleko od Emberfalla, u današnjem Washington D.C -ju, Harper se suočava sa svojim nesretnim situacijama. Majka joj umire i nalazi se u posljednjoj fazi raka, otac ih je davno napustio i prepustio na milost i nemilost mnogobrojnim kamatarima dok ona i njezin brat moraju učiniti sve kako bi mogli otplatiti njegove dugove.  I ne samo to, njezin brat podcjenjuje što Harper može, a što ne može zbog cerebralne paralize. No, Harper zna svoje mogućnosti, jer joj borbenosti, hrabrosti i čestitosti nimalo ne manjka i zato bez imalo ustezanja pokuša spasiti neznanku koja se našla u opasnosti, ne shvaćajući da će uskoro završiti u ukletom svijetu Emberfalla.

I tako su se Harper i kraljević Rhen upoznali.

No, ako vi očekujete da je Kletva mračna i samotna klasična ljubavna priča, jako ste se prevarili. Meni se  roman najviše svidio baš zbog toga. Prvenstveno zbog bajki, jer one nikada ne izlaze iz mode, a onda zbog tog sudara današnjeg svijeta s fantasy svijetom. Harper i Rhen upravo su to. Suprotnosti, staro i novo koji se odbija, ali istodobno i privlači.

Srce divlje i lomno, Kletva mračna i samotna,Brigid KemmererKako je Harper zapela s Rhenom u njegovom svijetu, ona primjećuje da Rhen nije toliko arogantan kao što je mislila. Primjećuje da Emberfall nije samo čarobno mjesto, nego mjesto prepuno bola i tuge zbog Rhenovog prokletstva. Velika joj je želja vratiti se obitelji, ali kako se počinje prilagođavati svijetu Emberfalla, shvaća da je previše toga u igri. U međuvremenu, Rhen također primjećuje da Harper nije samo djevojka u koju treba natjerati da se zaljubi u njega. Primjećuje da je jaka. Primjećuje da mu pokušava pomoći da promijeni svoj svijet i svoj narod. Primjećuje da mu ona vraća nadu za koju je mislio da je više nikada neće imati.

Kako njih dvoje počnu provoditi više vremena zajedno i upoznavati se, shvaćaju da su se pronašli u najgorim trenucima života, no da postoji više od kletve koju treba slomiti.

Kao što možete pretpostaviti, jer kakav bi ovo roman bio bez toga, u Kletvi mračnoj i samotnoj postoji i (ljubavni?) trokut između Harper, Rhena i zapovjednika straže Greya, ali romantika nije veliki dio priče. Vjerujem da će se i zbog ove romanse stvoriti timovi Rhen/Grey koji će podijeliti čitatelje serijala.

U biti, jako sam nestrpljiva da vidim gdje ovaj serijal ide, jer čitajući roman uvidjela sam da ima radnju koja može otići u toliko različitih pravaca, i toliko neodgovorenih pitanja da uistinu ne znam kako će se odgovori jednostavno povezati kako serijal napreduje. Ali to je i ona ljepota knjiga, kada autor završi jednu knjigu a čitatelj bude u mogućnosti pogađati i zamišljati kako će knjiga ići dalje. Samo treba dočekati sljedeće knjige.

Ja ću ih čitati, a vi?


Nakladnik: Sonatina (129,00 kn)

S engleskog prevela: Ana Briški Đurđevac

1 Comment

  • Srce divlje i lomno, Brigid Kemmerer - Bibliomanija 12. ožujka 2022. at 15:44

    […] prvobitna zamisao mi je bila napisati zajednički osvrt za Kletvu mračnu i samotnu i Srce divlje i lomno, no čim sam krenula pisati recenziju, shvatila sam da to neće biti najbolja […]

    Reply

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.