Srce divlje i lomno, Brigid Kemmerer

Srce divlje i lomno, Brigid Kemmerer

Iskreno, prvobitna zamisao mi je bila napisati zajednički osvrt za Kletvu mračnu i samotnu i Srce divlje i lomno, no čim sam krenula pisati recenziju, shvatila sam da to neće biti najbolja ideja. Zašto? Jer sve ono što sam očekivala i dobila u prvoj knjizi, nisam očekivala u drugoj. I ona priča o interpretaciji Ljepotice i zvijer ovdje nema nikakve, ama baš nikakve podloge. Nakon što me Brigid Kemmerer uvukla u svijet Emberfalla, dobila sam nešto novo, meni čak puno, puno, zanimljivije. Brigid Kemmerer ne proširuje radnju koliko se zapravo udaljava od nje, kako od likova koje smo voljeli, tako i od priče koju smo pratili.

Ako ste pročitali moj osvrt na Kletvu, shvatit ćete da se tamo zapravo nisam puno osvrnula na jednog posebnog lika. Bio je tamo, sveprisutan, drag, čak postojan u naznakama ljubavnog trokuta, no nisam očekivala da će cijela druga knjiga biti upravo o njemu, te da ću kraljevića  dobiti onoliko koliko sam Greya dobila u prvom dijelu. Malo. Što nije loše, štoviše, iznenađena sam putanjom serijala, iako me ona iznenadila i mogu iskreno reći da me Srce divlje i lomno, zaokupilo više nego prvijenac Kletva mračna i samotna.

Srce divlje i lomno, Brigid Kemmerer, SonatinaNo, krenimo ispočetka.

Kletva je skinuta i  Rhen i Harper napokon mogu odahnuti. No, mogu li doista? Jer glasine kruže ovim malim kraljevstvom o tome kako kraljević nije zakoniti prijestolonasljednik te da je  zabranjena magija još jednom pronašla put do Emberfalla.

Ljudi započinju dovoditi u pitanje Rhenov autoritet a njegovo se kraljevstvo, selo po selo, okreće protiv njega. Rat opet prijeti Emberfallu, no Harper i Rhen najviše brinu o tome što se dogodilo sa Greyjem koji je nestao sa zlom čarobnicom ni ne sluteći da se Grey, shrvan spoznajom velike tajne, skriva sa bi spasio kraljevstvo, Rhena ali i sebe.

U cijelu priču, Brigid Kemmerer uvodi i Lia Maru, prvorođenu kći Karis Luran, krvožedne kraljice čije su snage pokušale napasti Emberfall u Kletvi. Iako je Lia Mara prvorođena kći, majka je ne cijeni kao mlađu sestru Nolu Verin, čija je priroda više nalik njihovoj majci. I dok Karis Luran pokušava sklopiti dogovor da ujedini svoje kraljevstvo i Emberfall, Lia pokušava nagovoriti Rhena da nađu bolje načine za pronalaženjem mira od onoga kojeg  nudi njezina majka.

I dok stvari prijete da se sruše oko Rhena, Grey ratuje sam sa sobom; na njegovim plećima ipak leži sudbina dvaju kraljevstva, što uzrokuje mnogo problema za Rhen, Liu i Graya koji su sada, neizbježno povezani.

Srce divlje i lomno, Brigid Kemmerer, SonatinaIskreno, ( a vjerujem da će se mnogi i složiti sa mnom) Grey mi je više prirastao srcu. Njegova osobna i moralna borba prikazana je prilično dobro, a transformacija kroz koju prolazi je postojana i logična. Prilično mi se svidjelo što izrasta iz nekoga tko je izgubio sve, do nekoga tko je pronašao novu svrhu u životu.

Stil pisanja Brigid Kemmerer vrlo je konzistentan: kratke rečenice, mali opisi, dvojna perspektiva pripovijedanja u prvom licu. Ipak, snažni su trenuci još uvijek snažni jer ona koristi malo riječi kako bi prenijela velike emocije. Mnogo je iznenađenja u knjizi, zapravo, cijela knjiga je iznenađenje jer me je odvela na potpuno drugo mjesto od onoga što sam očekivala i istodobno me još više oduševila.

Završetak je u potpunosti neočekivan i veseli me vidjeti što nam sljedeći nastavak donosi.

Ja mu se baš veselim, a vi?


Nakladnik: Sonatina (129,00 kn)

S engleskog prevela: Ana Briški Đurđevac

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.