Palača od papira, Miranda Cowley Heller

Od svih spoznaja na ovome svijetu, čovjek se najvjerojatnije najčešće susreće s onom poznatom rečenicom: Što bi bilo, kad bi bilo? Odnosno, kamo i u kojem pravcu bi otišao moj život kada bi stvari koje smo učinili promijenili, učinili ih drugačije?

Miranda Cowley Heller upravo je to pitanje postavila u svom romanu. No da bi stvari bili malo paprenije, možda malo sočnije, promijenila je tok života našoj protagonistici i odabrala to pitanje kao okidač u priči svojeg romana.

Miranda nas u romanu “Palača od papira” upoznaje s pedesetogodišnjom Elle, sretno udanoj profesorici i majci troje djece koja se budi u starom obiteljskom ljetovalištu – Palači od papira, kampu kojeg čini nekoliko brvnara i kojeg Elle smatra vlastitim utočištem od svijeta.

palača od papiraRadnja Palače od papira započinje rano ujutro, prvog dana kolovoza, kada se Elle budi i odlazi na svoje uobičajeno jutarnje plivanje. No jutro nije obično jer je večer prije Elle učinila nezamislivo – sinoć se, nakon desetljeća žudnje prepustila potisnutim strastima zajedno sa najstarijim i najboljim prijateljom Jonasom. Dogodilo se to u mraku, u dvorištu, usred obiteljske večere kojoj su, osim njezina muža i djece, prisustvovali i njezina majka Wallace i Jonasova supruga Gina.

Tijekom 24 sata Elle će proći kroz svoj život, prepričavajući sva svoja sjećanja, tajne i laži kako bi donijela svoju odluku. Hoće li nastaviti živjeti svojim sretnim životom s Peterom ili će odabrati život o kojem je oduvijek sanjala s Jonasom?

Naizgled jednostavan izbor sakriva tajne i odluke koje pretvaraju jednostavno u komplicirajuće, zapetljujuće.

Palača od papira u potpunosti je ispričana u prvom licu, klackajući se između prošlosti i sadašnjosti. Radnja vrluda, u jednom času promatramo Ellein život dok je još bila djevojčica, dok se nenadano nađemo u sadašnjosti, u Palači od papira. Ona prepričava sjećanja na odrastanje sa svojom sestrom Annom, previranja prije i nakon razvoda njihovih roditelja, svojih pedeset ljeta u palači od papira na Cape Codu i sva godišnja doba između. Ubrzo saznajemo da je cijeli svoj odrasli život skrivala razornu tajnu o traumatičnom incidentu u svojoj prošlosti koji ju je proganjao još od tinejdžerske dobi.

Palača od papiraKroz tih 24 sata, koliko radnja traje, kroz Elleino pripovijedanje vodimo se kroz brojne posljedične i naizgled nebitne trenutke njezina života koji su je doveli do točke odluke na kojoj se temelji knjiga. Također dolazimo do razumijevanja mračne tajne koja je istodobno veže za Jonasa i drži ih fizički odvojenima.

To je zadivljujuća i evokativna priča koja realistično opisuje mane i slabosti svojih likova, dok se trenutci, mjesto i ljudi koji su oblikovali njihovu sadašnjost sada se bore da definiraju njihovu budućnost.

U bogatoj i senzualnoj prozi, Cowley Heller otvara ljudsko srce i razotkriva izbore svog lika: neistražene putove i razorne posljedice. Hellerica u roman uvlači sve moguće komplikacije života, kako emocionalno tako i pragmatično.

Brak je kompliciran, život je fluidan, izbori su komplicirani.

Palača od papira je toliko toga, mnogo više nego što se prvobitno čini – poražavajuća je, sirova, potresna, razdražujuća i prekrasno iskrena te možda u konačnici neće odgovarati svima, ali će zasigurno izazvati mnogo živahnih rasprava.

A kraj? Možda će postati jedan od najkomentiranijih dijelova ovog romana. Tko je na kraju bio Ellien izbor? Miranda Cowley Heller u intervjuima je implicirala da misli da je kraj relativno nedvosmislen za pažljivog čitatelja, a ja nekako naginjem na Jonasovu stranu. Ipak i sama Elle je rekla da je u  “majčinoj obitelji rastava tek riječ od sedam slova.”.

Slažete li se sa mnom?


Nakladnik: Znanje ( 139,00 kn)

Prevela s engleskog Ivana Mirošević

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.