kraljevski ubojica robin hobb lumen

Kraljevski ubojica : drugi dio trilogije Farseer / Robin Hobb

Pisati o nastavcima! Ah, kad nahvališ prvu knjigu iz serijala, što ti dalje preostaje? Strah i trepet! Definitivno ćete se složiti sa mnom kada kažem koliko je teško očekivati nastavak serijala, dok istodobno strepite kako ćete taj sljedeći nastavak doživjeti!

robin hobb kraljevski ubojicaVeć sam se mnogo puta susrela s pokušajima da nastavak bude bolji (ili isti) sa svojom prethodnicom i često sam se umjesto onog veselja što ponovno ulazim u tako drag i poznat svijet, susrela s  osjećajem razočaranja dok sam gledala kako bolno autor pokušava reanimirati nešto što više nije ni do koljena prvoj knjizi.

Da, znate i sami da se neke nastavke nikada nije ni trebalo pisati i da je nekim knjigama bilo suđeno da podbace. I iskreno govoreći, ne bi ovo bila prvi serijal koji me svojim prvijencem oduševio dok bi mi drugi, treći ostavio samo slomljeno srce.

No, ovo je pobogu Robin Hobb! Slutila sam da me s pričom čeka još puno toga, ali da ljepota iz prvog romana može biti još raskošnija, tome se nisam nadala.

Kraljevski ubojica dobiva nove proporcije, knjiga nove zaplete a ja, još jedan dokaz koliki opsežan, dubok i nevjerojatan prostor za priču ima ova autorica.

Ako ste čitali Ubojičinog učenika, znate kako je i u kojim okolnostima završio prvi nastavak. Kraljevski ubojica svoju priču započinje upravo u završnom okruženju omogućavajući likovima da nastave putem kojim su krenuli. Ovog puta se nisam iznenadila kada me dočekao još jedan iznimno spor početak radnje.

Fitz se vraća kući, izubijan i prisiljen zaboraviti što se dogodilo. No teško je zaboraviti osobu koja ga je pokušala ubiti a koja slobodno hoda kraljevstvom. Ogorčen, zaklinje se da će napustiti svoju zakletvu kralju Shrewdu no put ga ipak ponovno nanese u Jelenju Tvrđu a on odmah biva upleten u opasne događaje koji se odvijaju u Šest Vojvodstava – princ Regal i dalje planira svoj put do prijestolja, kralja Shrewda pokosila je tajanstvena bolest a pljačkaši s Crvenih brodova i dalje predstavljaju stalnu prijetnju koju Verity svojom Opsjenom nikako ne može zaustaviti. Jedina dobra vijest je ta što je Molly u Jelenjoj Tvrđi, no loša je ta što je brigom za nju Fitz naslikao metu na njezinim leđima.

kraljevski ubojica robin hobb lumenHobbsica koristi mnogo motiva kako bi uspostavila cjelokupnu atmosferu i utkala tematsku složenost radnje. Jedan motiv koji prevladava i ima veliki utjecaj na priču i likove je snažan osjećaj dužnosti. Likovi su često rastrgani između onoga što žele i onoga što trebaju učiniti, a to je sjajan način da izraze svoje emocije i unutarnje misli što ih čini uvjerljivijim.

To se najviše vidi kod Fitza koji pokušava shvatiti svoje mjesto u svijetu i svoje odnose s onima s kojima se zbližio, ali i sa samim sobom. Ne samo da se osjeća usamljeno, nego osjeća kao da je razočarao sve do kojih mu je ikad stalo, kao da ne može uistinu biti svoj, već se čini da je cijelo kraljevstvo protiv njega. Ipak, iako je jasno da mnoge stvari nikad neće biti iste, Fitzova odanost i osjećaj dužnosti prema Jelenju, kralju Shrewdu i posebice prema princu Verityju postavit će premisu za nastavak, a njegove tajne ton Kraljevskoj ubojici.

Teško je objasniti vrline pisanja Robin Hobb. Njezino planiranje, ritam i izgradnja svijeta vrlo je vješto i pedantno. Ovo nije knjiga koja se brzo čita, ali time ne gubi na tečnosti, štoviše sve to pridonijelo je tome da se  jako veselim završnoj knjizi ove trilogije.

Kuda i gdje će nas odvesti, iskreno, nestrpljiva sam doznati!


Nakladnik: Lumen (199,00 kn)

S engleskog preveo: Mate Maras

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.