te sitnice, hena com,

Te sitnice, Claire Keegan

“Te sitnice” kratak je i izuzetno hvaljen roman irske autorice Claire Keegan. Kada kažem kratak, knjigu biste doslovno mogli pročitati prilikom ispijanja poslijepodnevne kave, no vjerujte mi na riječ kada kažem da kratko često ne znači dosadno, niti da je ona samo skup slova na papiru. O, ne!

Bill Furlong skromni je trgovac ugljenom i otac pet djevojčica. Radnja se odvija u gradiću New Ross davne 1986. godine, u vrijeme kada je Irska tonula u nezaposlenost i veliku gospodarsku krizu. Bill Furlong je čista srca, a Claire Keegan povremeno nam pokazuje njegovu dickensovsku sentimentalnost. Suosjećajan je i nježan i s dubokom radošću promatra svoje kćeri kako rastu. Iako imaju malo, imaju dovoljno i osjećaju se beskrajno sretnima.

Ali Bill osjeća nemir. Uz sve svoje razloge za sreću, on se pita jesu li stvari mogle biti drugačije… Vjerojatno i bi, da njegovu majku, trudnu šesnaestogodišnjakinju, put nije odveo gospođi Wilson. Umjesto da je izbaci, kao što je to učinila njezina obitelj, gospođa Wilson ljubazno se pobrinula za majku i za dijete. Billu nikada nije ništa falilo, barem ne u okrilju obitelji koju su činili gospođa Wilson, njegova majka i čuvar Ned, no jako brzo je shvatio kako konzervativno diše njegovo selo i zajednica i koliko je zapravo imao sreće.

Upravo ta perspektiva koju je itekako svjestan, ne dopušta mu, da nakon šokantnog svjedočenja na samo badnje jutro u obližnjem samostanu, samo okrene glavu. Bill je prilično svjestan alternativnih egzistencija koje su ga čekale da nije bilo suosjećajnosti gospođe Wilson, njezine ljubaznosti i sitnica koje je činila za njih i da je samo zbog nje, i njegov život krenuo u drugom smjeru.

te sitnice, hena comOkrene li sada glavu, prešuti li, poništit će sve ono što je ona učinila a on ne bi mogao živjeti s tim. Eileen ga je molila da to zanemari, skrećući mu pozornost na potrebu zaštite njihove obitelji. Čak ga i sugrađani podsjećaju na moć i utjecaj crkve komentarom “Svi su oni kao jedan”.

Unatoč strahovitoj i suučesničkoj zajednici koja štiti grijehe crkve, hrabri Bill ne može se othrvati pitanju ima li smisla biti živ, a ne pomagati drugome? Je li moguće nastaviti postojati, sve te godine, desetljeća, čitav jedan život, i  ne biti hrabar suprotstaviti se nečemu pogrešnom i da se kasnije bez grižnje savjesti pogledaš u ogledalo? Bill je znao da ne bi mogao.

Kako priča završava i što još očekuje Billa, ne znamo, jer priča neočekivano završava samim činom suosjećajnosti. No možda je u tome i sama poanta, jer duboko u srcu znamo da ga očekuju teškoće, ali i prekrasan mir koje samo  suosjećajnost, ljubaznost i dobrota mogu donijeti čovjeku. Ne samo pred Božić. Uvijek. 

Obavezno čitajte. Od mene preporuka od  ❤.


Nakladnik: Hena com (129,00 kn)

S engleskog prevela: Tatjana Radmilo

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.